Overdag werkt de Syrisch-Nederlandse Mohamad als fysiotherapeut, maar zodra hij daarmee klaar is, gaat hij naar zijn magische werkplaats in huis om te tekenen: ‘Kalligraferen is voor mij een vorm van psychotherapie’.

Schoonschrijven

Kalligrafie is een eeuwenoude kunstvorm die bekend staat als de kunst van het schoonschrijven. In het Midden-Oosten worden bijvoorbeeld de muren en plafonds van moskeeën gedecoreerd met kalligrafie en is het een manier om de boodschap van de Koran over te brengen.

Nooit uitgeleerd

Mohamad was zes jaar toen zijn liefde voor kalligraferen ontstond. Zijn oom was kalligraaf en als klein jongetje raakte hij gefascineerd door het schrift. Het was ook zijn oom die hem de kunst van het kalligraferen bijbracht. Inmiddels is hij een van de weinige meester-kalligrafen in Europa. Om dat niveau te behalen moest hij jaren leren en studeren, maar eigenlijk is het een vak waarin je nooit ben uitgeleerd, zegt hij vaak tijdens de workshops kalligrafie die hij geeft.

Meer dan een vak

Toen Mohamad uit Syrië vluchtte, was het eerste waar hij aan dacht zijn tekenspullen: 'Mijn papier, pennen en de inkt van mijn oom waren de eerste dingen die ik in mijn vluchttas stopte. Pas daarna kwam de rest.’ Voor Mohamad is kalligrafie meer dan een vak, hij ziet het als een ritueel dat niet weg te denken is uit zijn leven.

‘Als ik kalligrafeer heeft de tijd geen betekenis meer’

Een vorm van therapie

Misschien wel het mooiste aan zijn werk vindt Mohamand dat het je leert geduld te hebben. Meestal kalligrafeert hij vier uur per dag, maar soms kan hij ook twaalf uur aaneen tekenen: ‘Het is een constante oefening in groot geduld. En dat geduld is de sleutel tot vrijheid. Als ik kalligrafeer heeft de tijd geen betekenis meer. Het is ook een herstelmoment: als ik iets naars heb meegemaakt, ga ik kalligraferen en dan merk ik dat ik rustiger word. Het is voor mij een vorm van psychotherapie. Het geeft me een groot doorzettingsvermogen.’

Bekijk hieronder de hele reportage van Zin in morgen over Mohamad.

Mohamed is professioneel kalligraaf
6 min 15 s
Deze video op je eigen site plaatsen