Over de hele wereld wemelt het van de krachtplekken: plaatsen die om hun bijzondere ligging, geschiedenis of symboliek een speciaal gevoel geven. We gaan er heen voor rust, bezinning, verbinding en zelfs verlichting. De Kroezeboom in Twente is ook zo’n krachtplek die je niet mag missen.
Oudste boom van Nederland
De Kroezeboom is een oeroude zomereik (kruisboom) in Twente. Hoe oud de boom precies is, weet niemand, maar geschat wordt dat hij zeker vijfhonderd jaar geleden is geplant en daarmee een van de oudste, of misschien wel dé oudste boom van Nederland is. De boom staat op de Fleringer es, vlakbij Tubbergen, in Twente.
Geheime eucharistievieringen
De Kroezeboom kent dus een rijke geschiedenis. Lang geleden diende hij als grenspost tussen de verschillende akkers en werd er recht gesproken. De boom was ook onderdeel van een begrafenisroute. De mensen die er vlakbij woonden droegen hun doden erlangs zodat ze onder de boom symbolisch afscheid konden nemen. En tijdens de reformatie hielden katholieken er stiekem eucharistievieringen voordat de zon opkwam.
Heilig huisje
Naast de Kroezeboom stond tot in de zestiende en zeventiende eeuw ook een klein veldkapelletje, het ‘hilligen huesken’ (heilig huisje). Welke heilige er werd vereerd is niet bekend, maar ook na de sloop van het kapelletje bleef de boom een heilige plaats voor katholieken. Sinds 1944 staat er een nieuwe kapel bij de boom, waar mensen komen om te bidden, een kaarsje te branden of te mediteren.
Knooppunt van positieve energie
Maar de oude zomereik staat om meer redenen bekend als beschermende boom. Zo zou de eik geworteld zijn op 37 leylijnen. Van leylijnen wordt gezegd dat het de energiebanen van de aarde zijn. Het bestaan ervan is niet aangetoond, maar mensen die erin geloven zien ze als bronnen van verhoogde of positieve energie. Daar waar leylijnen elkaar kruisen of samenkomen, ontstaan leycentra, plekken waar extra veel energie samenkomt.
Verbinding, bescherming en verlichting
Bij de Kroezeboom komen al die leylijnen bij elkaar, zo luidt het verhaal. Sommige mensen voelen de energie van deze energiebanen heel sterk en ervaren er helende krachten of gevoelens van goddelijke toewijding. Maar ook als je niet in het bestaan van leylijnen gelooft en alleen voor de natuur komt of voor de geschiedenis van bepaalde plekken, is dit een bijzondere plek om te bezoeken.
Gespleten stam
Veel mensen laten ook iets achter in de stam, kleine stenen bijvoorbeeld. De stam van de Kroezeboom is namelijk gespleten en dus hol, wat de boom extra bijzonder maakt. Je kijkt er recht doorheen. De boom lijkt als je naar de stam kijkt dood, maar is dat allerminst. Boomchirurgen hebben de twee helften zorgvuldig met ijzeren staven aan elkaar verbonden en houden de boom nauwlettend in de gaten.
Officiële pelgrimsroute
Wil je de Kroezeboom bezoeken? Er lopen verschillende wandelroutes langs. Er is zelfs een officiële pelgrimsroute die langs de Kroezeboom loopt, het Hilligenpad. Het Hilligenpad - Heiligenpad - is een indrukwekkende wandeltocht van 102 kilometer die je langs vijftig inspirerende en spirituele plekken leidt, waarvan de Kroezeboom er slechts een van is. Deze bezinningsroute duurt, als je hem helemaal loopt, vijf dagen. Maar je kunt ook etappes kiezen en wandelen. Nieuwsgierig? Op de website visittwente.nl en landschapoverijssel.nl vind je meer informatie over het Hilligenpad.
Foto: Wikipedia