Midden op de Veluwe, in de oeroude bossen bij Putten en Drie, ligt een grote kuil met een bijzondere geschiedenis: het Solse Gat. Een bezinningsplek met magische krachten.

Krachtplek

Het Solse Gat is een oude, diepe kuil in de noordelijke Veluwe. Een bijzondere plek waar veel verhalen over de ronde doen. Het is een krachtplek waar mensen die hoog sensitief zijn en van spiritualiteit houden naartoe gaan vanwege de verhoogde energie die je er kunt voelen.

Opgeslokt door de duivel

Maar het Solse Gat is meer dan dat. Volgens overleveringen stond hier vroeger een klooster waar de monniken zich niet aan de regels van het geloof zouden hebben gehouden. Het klooster zou na een donderslag zijn weggezakt in de aarde, alsof het was ‘opgeslokt door de duivel’, en een groot gat hebben overgelaten. Hier zouden de geesten van de monniken nog lang hebben rondgedwaald.

Zonnegod Sol

Een ander verhaal over de geschiedenis van het Solse Gat is dat het een plek was waar de Germanen de zonnegod Sol vereerden en er lente-, zomer- en vruchtbaarheidsrituelen uitvoerden. Daarom is het tegenwoordig ook een soort bedevaartsoord voor moderne, witte heksen die er, tot grote ergernis van de streng-gereformeerde inwoners van bijvoorbeeld Putten, voor hun rituelen naartoe gaan.

Dansende bomen

Geologisch gezien is het Solse Gat ‘gewoon’ een natuurverschijnsel, een overblijfsel uit de IJstijd. Onder de stuwwallen die door de ijsmassa’s ontstonden zaten vaak ijsbekkens die inzakten als het ijs smolt. Daardoor ontstonden er gaten en kraters. En in de Middeleeuwen groeven de Veluwse boeren hier leem af, waardoor de kuil nog dieper werd. Vanaf een heuveltje kijk je naar het gat waaromheen statige en sierlijke bomen staan. Er is water, mos en er groeien planten als de sleutelbloem en de bosanemoon. Ook leuk om te weten: de bekende schilder en tekenaar Rien Poortvliet vond hier inspiratie voor zijn kabouterboeken.

Voor iedereen

Of je nu geïnteresseerd bent in de geschiedenis, oude overleveringen of in spiritualiteit, het Solse Gat is een heerlijke plek midden in de natuur waar allerlei wandel- en fietsroutes langs lopen. Het is een prachtig stuk bos waar je tot rust kan komen en je één kan voelen met het groen.

Spirituele tip

Ga je naar het Solse Gat en wil je je wandeling extra verdieping geven? Neem er dan bewust de tijd voor een moment van bezinning. Neem de omgeving in je op en laat al je gedachten voor wat ze zijn. Zet je zintuigen aan het werk: wat ruik je, voel je, hoor je? En adem langzaam en rustig diep in en uit. Veel mensen mediteren op krachtplekken. Je kunt er nieuwe energie uit putten en tot waardevolle inzichten komen en wie weet zelfs een spirituele ervaring beleven. Je zou niet de eerste zijn!