Je kent ongetwijfeld het beeld van de mediterende monniken die helemaal in trance keer op keer dezelfde onverstaanbare zin zingen. ‘Chanten’ heet het, oftewel mantra’s zingen. Het ziet er misschien vreemd uit, maar het effect is magisch. Mantra's zijn helend voor je gemoed en je concentratie. Zin in morgen legt uit waarom. Tip: schraap vast je keel om zelf te gaan zingen!

Wat is mantrameditatie?

Mantrameditatie is een eeuwenoude techniek uit het hindoeïsme en het boeddhisme. Een mantra is een klank, woord of zin met een boodschap die je keer op keer herhaalt tijdens een meditatie. Meestal zing je hem hardop, maar je kan hem ook in gedachten herhalen. Door de mantra regelmatig te herhalen, ontstaat er een ritme dat helpt je gedachten te kalmeren en je geest te focussen. Als je het moeilijk vindt je hoofd stil te krijgen tijdens een ‘gewone’ meditatie, zou een mantra dus wel eens een goed alternatief kunnen zijn om opkomende gedachten de mond te snoeren.

Bevrijding van de geest

Het woord mantra komt uit het Sanskriet en is een combinatie van de woorden manasha en tra. Manasha staat voor 'gedachten' of 'geest' en tra betekent 'bevrijding' (door beheersing van de geest). Een mantra heeft eigenlijk altijd een spirituele betekenis. Er zijn er een heleboel en je kunt ze ook zelf bedenken als je wil.

‘Alles; wat was, alles wat is en alles wat zal zijn’

De mantra 'Ohm'

Het geluid van het universum

Een van de bekendste mantra’s is Ohm, ook wel Aum of Om. De vrije vertaling van het woord Ohm naar het Nederlands is ongeveer: ‘Alles; wat was, alles wat is en alles wat zal zijn’. Volgens de overleveringen is het de eerste klank van waaruit de hele schepping is ontstaan. De frequentie van deze klank zou dezelfde zijn als die van het universum en de aarde. Als je de mantra Ohm zingt, verbind je je dus met de trilling van het universum. Je hoort ook vaak de mantra Ohm Shanti’. Shanti betekent vrede en dus chant je deze mantra voor vrede, voor jezelf, voor anderen en voor het universum.

Bevrijd van hebzucht en haat

Een andere heel bekende mantra is de Tibetaans boeddhistische mantra Om Mani Padme Hum. Wat deze mantra letterlijk betekent is moeilijk te zeggen, maar vaak wordt ‘ik eer de parel in de lotus’ gebruikt. Deze mantra is een manier om jezelf te bevrijden van een belemmerend ego. Je zingt hem om gevoelens van trots, jaloezie, begeerte, onwetendheid, hebzucht en haat te laten verdwijnen.

De kracht van herhaling

Het herhalen van een mantra heeft een diepgaand effect op je bewustzijn. Het helpt je om je gedachtestroom te vertragen en ruimte te maken in je hoofd. Door je te concentreren op de klank of betekenis van de mantra, ontstaat er innerlijke vrede waardoor je op een dieper niveau met jezelf en je omgeving kan verbinden.

Gebedsketting erbij

In de traditionele versie van de mantrameditatie werd en wordt vaak een mala-ketting gebruikt, een Tibetaans gebedssnoer met 108 kralen. Dat getal 108 is een belangrijk spiritueel getal in verschillende oosterse religies. Voor iedere keer dat je de mantra herhaalt, laat je een nieuwe kraal door je vingers gaan, net zo lang tot je het rondje langs alle kralen hebt gemaakt. Zo verhoog je je concentratie en - ook best handig - raak je de tel niet kwijt. Wie katholiek is opgevoed met de rozenkrans, de Onze Vaders en de Weesgegroetjes, zal veel in herkennen in de mala-ketting.

Zingen maar!

Als je voor het eerst gaat chanten is 108 keer een mantra zingen best veel. Gelukkig kan je het gewoon doen zo vaak je zelf wil. Dus: schraap je keel, zoek een stille plek, ga ontspannen zitten en sluit je ogen. Adem rustig en diep in en uit en zing! Op Youtube staan veel verschillende mantra’s die je kunt uitproberen. Je kan ook eerst een tijdje luisteren voordat je 'invalt'. Je kan kiezen voor traditionele Tibetaanse mantra’s of juist voor meer hedendaagse varianten zoals deze mantra van de Nederlandse Hédi Carlee, die haar carrière als popzangeres verruilde voor die van mantrazangeres.