Zou je wel willen kunnen mediteren, maar lukt het je niet je hoofd stil te krijgen? Pak je pen of potlood en een stuk papier en ga tekenen! Tekenen ontspant je niet alleen, het is ook goed voor je brein. 

Herinner je je nog de wereldberoemde uitzendingen van The Joy of Painting van Bob Ross? Alleen al het kijken naar hoe hij schilderde had een rustgevend effect, bijna alsof je mediteerde. Dat is de kracht van meditatief tekenen; het brengt je in heerlijke staat van ontspanning. En het kan net zo heilzaam zijn als een meditatie.

Monkey mind op pauze

Als je meditatief tekent, creëer bewust ruimte om in het moment te zijn. Je hebt geen doel, behalve dan dat je je verstand op nul zet en je monkey mind, die altijd doorbabbelende stemmetjes in je hoofd, even op pauze zet. Het gaat er ook niet om hoe mooi het wordt, maar om al tekenend zo te ontspannen dat je energie, creativiteit en je intuïtief vermogen groeien.

Tekenen is niet alleen een handige manier om tot rust te komen, het is ook goed voor je brein. Als je het regelmatig doet, versterkt het je concentratie, maar ook je geheugen en je oplossend vermogen. Ook stimuleert het je creativiteit. Alle reden dus om je kleurpotloden (weer) uit de kast te halen.

'Om te leren tekenen, moet je leren kijken'

Tekenleraar Betty Edwards

Rechterhersenhelft

Een leuke oefening om anders te leren tekenen is door alleen met je rechterhersenhelft te tekenen en je linkerhersenhelft even links te laten liggen. Je linkerhersenhelft gebruik je voor je ratio en taal, om te rekenen en logisch te denken en je rechterhersenhelft voor je gevoel, fantasie, creativiteit, intuïtie en emotie. Zodra je gaat tekenen met je rechterhersenhelft, stimuleer je dus je creatieve vermogen.

Anders kijken

Maar hoe schakel je één hersenhelft uit? Dat doe je door, bijvoorbeeld, een schilderij, een mooie vlinder of iets anders waar je blij van wordt, na te tekenen zonder dat je naar je eigen papier kijkt. Je kijkt dus alleen naar de afbeelding die je natekent. Doordat je niet naar je eigen tekening kijkt, zet je je linkerhersenhelft onbewust in een soort ruststand en ga je veel meer details zien in de afbeelding die je natekent. Hierdoor ga je niet alleen anders tekenen, als je het regelmatig doet, leer je ook anders kijken; naar je tekening, maar ook naar het leven.

Maar wát dan?

Om meditatief te tekenen heb je niet veel nodig. Een potlood, gum en een vel papier, of kleurpotloden of stiften als je dat fijner vindt. En het maakt dus niet uit wat je tekent. Vind je het lastig om zelf iets te bedenken, dan kun je ook kleuren. Denk bijvoorbeeld aan een mandala. Mandala is het Sanskriet woord voor ‘magisch wiel’. Het is een geometrische tekening van cirkelvormige symmetrische elementen die een gevoel van oneindigheid weergeven. Een beetje zoals wat je ziet in een kaleidsoscoop.

Yantra's

Naast mandala’s zijn er ook yantra’s. Dat zijn eigenlijk mantra’s op papier. Yantra's tekenen is een soort spiritueel tekenen en een hulpmiddel bij meditatie. Tijdens het tekenen van een yantra let je ook heel bewust op je ademhaling. Yantra’s zijn symbolisch, ze horen allemaal bij een andere planeet en hebben allemaal hun eigen kracht. De bekendste yantra is de Sri yantra, die staat voor goddelijkheid. Wil je het proberen? Hier kun je een yantra kleurplaat uitprinten.