Kilometers wandelen door uitgestrekte natuur met niets meer dan een rugzak en je eigen gedachten: pelgrimeren is in. Maar waarom zou je eraan beginnen? Dat weet je na het lezen van deze vijf redenen.
Pelgrimeren is zo oud als de weg naar Rome (see what we did there?). Eeuwen geleden liepen mensen al pelgrimstochten naar heilige plaatsen, vaak vanuit religieuze overwegingen. Bijvoorbeeld om heiligen te vereren, dichter bij het goddelijke te komen, om boete te doen of om vergeving te vragen.
In bijna elke wereldgodsdienst is de pelgrimage een belangrijk onderdeel van het geloof. In het christendom lopen gelovigen naar Santiago de Compostela of Rome, in de islam heb je de hadj naar Mekka en de joden trekken naar Jeruzalem.
Pelgrimeren anno 2025
Vandaag de dag wandelen veel pelgrims niet meer vanuit religieuze overwegingen, maar met een persoonlijk of spiritueel doel. Dit kan van alles zijn: rouwverwerking, zelfontwikkeling, meer in contact komen met de natuur of gewoon om een bijzonder avontuur te beleven.
De laatste jaren trekken steeds meer mensen hun wandelschoenen aan om op pad te gaan. Neem nou de Camino de Santiago, de bekendste pelgrimsroute in Europa. In 2021 voltooiden bijna 55.000 pelgrims deze tocht, in 2024 waren dat er maar liefst 340.000.
Een route vol levenslessen
Die toegenomen populariteit is ook niet zo gek, want vanuit welke overtuiging je ook loopt en hoe je je pelgrimage ook invult: de route ligt bezaaid met waardevolle inzichten. Of zeg maar gerust: levenslessen. Wij zetten hieronder er vijf voor je op een rijtje.
Je kunt leven met weinig
Zodra je al je bezittingen kilometers lang op je rug moet dragen, denk je wel even twee keer na over wat je meeneemt op reis. Dan laat je dat extra paar schoenen thuis en besef je dat je écht niet de volledige inhoud van je make-up tasje nodig hebt onderweg.
Zo leer je gaandeweg niet alleen dat je kunt leven met weinig, maar leer je ook alles wat er thuis op je ligt te wachten nog meer te waarderen.
You never walk alone
Het is écht zo: pelgrims staan er nooit alleen voor. Gastvrijheid, solidariteit en vriendschap zijn misschien wel de belangrijkste waarden van elke pelgrimstocht.
Alle wandelaars staan voor elkaar klaar om eten te delen, een peptalk te geven als iemand het zwaar heeft of om bijzondere gesprekken met elkaar te voeren. Het is ook niet voor niets dat er tijdens pelgrimstochten vaak vriendschappen gemaakt worden voor het leven.
Je kunt meer dan je denkt
Je bent moe, je voeten doen pijn, hebt honger en bent doorweekt van de regen: alles in je schreeuwt om de handdoek in de ring te gooien. Maar tijdens het pelgrimeren kun je moeilijk op de grond gaan zitten wachten tot iemand je op z’n rug verder tilt. En dus raap je al je moed bij elkaar en zet je door.
Het maken van een pelgrimstocht leert je dat je véél meer kunt dan je denkt, zowel mentaal als fysiek. Het is de ultieme oefening in doorzettingsvermogen en discipline.
En die waardevolle kwaliteiten zullen je niet alleen helpen tijdens het wandelen, maar in elk aspect van je leven.
Je leert leven in een ander ritme
Werken, sporten, zorgen en ondertussen ook nog een leuk sociaal leven leiden. Het tempo van het dagelijks leven ligt hoog. Hoe anders is dat tijdens het wandelen van een pelgrimstocht, waar je eigenlijk maar drie dingen hoeft te doen: lopen, eten en slapen.
Dit simpele ritme geeft je de ruimte om na te denken over wat je écht belangrijk vindt en zo kom je er waarschijnlijk al snel achter dat je je dagelijks leven best op een lager pitje kan zetten.
Pelgrimeren opent je ogen
Met een gemiddeld tempo van slechts vijf kilometer per uur beleef je de wereld om je heen heel anders. De bloemen langs het pad lijken ineens dieper van kleur, je ziet vogelsoorten die je nog nooit hebt gezien en voert bijzondere gesprekken met je medepelgrims.
Het simpele, langzamere ritme van het pelgrimeren geeft je de kans om stil te staan bij de dingen waar je in het normale leven aan voorbij gaat. Dit geldt niet alleen voor alles wat er in de natuur te ervaren is, maar ook voor alles wat zich in je binnenwereld afspeelt.
Pelgrimeren in Nederland
Begint het al te kriebelen? Dan is de volgende stap om uit te zoeken welke route je wilt bewandelen.
En daarvoor hoef je echt niet per se naar een verre bestemming af te reizen. Er zijn genoeg mooie, eigentijdse pelgrimsroutes te vinden in eigen land. Het Gelukkigerwijspad of de Walk of Wisdom bijvoorbeeld.
