Gratis donuts voor verbinding, een nieuw duurzaam plan voor schapenwol, een stickeractie voor meer spontane gesprekken en meer! Luister zaterdag ook naar Zin in morgen radio met presentator Sander de Kramer. Zaterdag 27 mei om 18:00 op NPO Radio 5.

Donuts voor verbinding

Vrijdag 2 juni is het Internationale Donutdag. Het Leger des Heils deelt op deze dag sinds 2020 gratis donuts uit bij meer dan tachtig buurthuiskamers. De donut lijkt zo Amerikaans, daar is het al sinds 1938 National Donut Day, maar het is een eigenlijk een afstammeling van de oliebol. Alleen in Amerika vonden ze dat te melig dus heeft iemand ooit verzonnen het midden eruit te halen zodat hij overal even gaar wordt. Margo Merts van het Leger des Heils vertelt erover.

Schapenwol voor je planten

Wouter Jansen perst de wol van schapen tot pallets en gebruikt die voor verduurzaming van planten. Veel van die wol wordt nu vaak weggegooid en dat is zonde, want het is een waardevol product. Van de pallets maakt hij korrels die je aan de aarde toevoegt. Ze voeden je planten en maken de wortels sterker.

Stickers tegen eenzaamheid

Melody de Jong strijdt tegen eenzaamheid. Ze is één van de initiatiefnemers van ‘Kom je kletsen’, een project om eenzaamheid bespreekbaar te maken. Ze ontwikkelde een serie posters en een sticker die je bijvoorbeeld op je telefoon kan plakken. Daarmee laat je zien dat je openstaat voor een gesprek. Dit maakt het voor mensen minder eng om een gesprek te starten. Een spontaan gesprek lijkt misschien onbelangrijk maar voor veel mensen is dat juist heel waardevol.

Vrouwen van Utrecht

Een reportage over de wandelgids Vrouwen van Utrecht van Judith Schuil. Judith is stadsgids in Utrecht en zet in haar boek bijzondere vrouwen uit de geschiedenis van de stad in het zonnetje. Vrouwen hebben eeuwenlang een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de stad. Op religieus gebied, in de handel, in dienstbare beroepen, als wetenschapper, als schrijver of als kunstenaar. In deze gids neemt Judith je mee in de voetsporen van bijvoorbeeld Belle van Zuylen, Anna Maria van Schuurman, Ina Boudier-Bakker, kluizenaar zuster Bertken, verzetsstrijder Truus van Lier en andere bekende en minder bekende Utrechters.

Verder in Zin in morgen

Een reportage over de oude Joodse begraafplaats Zeeburg in het Flevopark en de overdenking is deze week van KRO-NCRV redacteur en dichter Ruud Broekhuizen.

Foto: Leger des Heils.

Luister ook!

Zin in morgen radio wordt gepresenteerd door Sander de Kramer en is iedere zaterdag te horen om 18:00 uur op NPO Radio 5. Luister ook!