Even praten met je geliefde die er niet meer is helpt mensen bij het verwerken van hun verdriet. Met de 'Telefoon van de Wind' kan het. Niet echt natuurlijk, maar in de vorm van een bijzonder ritueel. In deze oude telefooncel doe je namelijk alsof je een overleden dierbare belt.
Rouwverwerking
Het idee van de Telefoon van de Wind werd bedacht door Itaru Sasaki uit Japan. Om het verdriet om zijn overleden neef te verwerken, zocht Sasaki naar een manier om een boodschap over te brengen naar het hiernamaals. Een oude telefooncel die hij ooit had opgepikt leek hem geschikt.
Gedachten ordenen
‘Het spreken aan de telefoon, ook al is die niet verbonden, dwingt je je gedachten te ordenen en ze onder woorden te brengen’, aldus Sasaki. ‘Dat is een essentieel onderdeel van het rouwproces.’ Hij doopte de telefooncel Kaze no Denwa, de Telefoon van de Wind, omdat hij hoopte dat de wind zijn woorden naar zijn neef zou dragen.
Ongestoord bellen
Toen Mieke van der Meer is initiatiefnemer van de Telefoon van de Wind in Nederland. Toen ze het verhaal van Sasaki een paar jaar geleden las, voelde ze zich meteen geroepen om er iets mee te doen in Nederland. ‘Ik heb via iemand die ik kende bij KPN een cel en telefoon kunnen krijgen en die heb ik neergezet op een stukje land van mijn schoonvader. De cel staat op een heel rustige plek, dus je kunt er ongestoord bellen.’
Mooie reacties
In de cel ligt ook een soort dagboek waar mensen een boodschap in kunnen schrijven. Mieke: ‘Daar staan hele mooie reacties in. Mensen die alleen al door het draaien van het oude nummer troost ervaren. Maar ook mensen die de overledene willen vertellen dat zij een nieuwe partner hebben gevonden. Sommige berichten zijn ook humoristisch, zoals iemand die schreef: ‘Ik krijg geen verbinding, misschien is ‘ie even het gras aan het maaien.’
Zelf heeft ze ook wel eens gebeld: ‘Met mijn broer die zeventien jaar geleden overleden is. Door het ‘gesprek’ dat ik met hem voerde, bleek hij minder kritisch dan ik altijd dacht.’
Een bijzonder ritueel
Natuurlijk kun je overal in gedachten praten tegen iemand die is overleden en die je mist, ‘maar ik denk dat dit anders is vanwege het hele ritueel’, zegt Mieke. ‘Je gaat naar een telefooncel, draait het nummer en gaat hardop praten. Daardoor ontstaat er toch iets van verbinding ook al krijg je geen ‘letterlijke’ verbinding.’
Inmiddels staan er vier telefoons van de wind in Nederland en binnenkort wordt er nog een nieuwe in gebruik genomen in Amsterdam. Meer informatie over de telefoons vind je op de website telefoonvandewind.nl. En in Zin in morgen Radio op NPO Radio 5 vertelt Mieke meer over de Telefoon van de Wind.
Verder in Zin in morgen Radio
Mark van Vliet, webredacteur levensbeschouwing, is een groot liefhebber van zanger en componist Jules de Corte. Jules (1924-1996) maakte meer dan 3000 liedjes en was vanaf 1946 wekelijks bij de KRO te horen. Uit de archieven kiest Mark deze zomer elke week een liedje van Jules en vertelt er een mooi verhaal bij. Deze week het lied Calorieën.
Webredacteur Renee Gravemaker van Zin in morgen heeft weer een mooie spirituele tip. Deze week vertelt ze over de kracht van bosbaden.
Jeroen van der Spek, auteur van Alle gekste plekken van Nederland vertelt deze week over de IJsselbiënnale en Sander praat met majoor Robert Fennema van het Leger het Heils. Fennema geeft tips hoe je contact kun leggen met dak- en thuislozen.
