Voor de een zijn ze puur bijgeloof, de ander ziet ze als helpers en beschermers: engelen. Heb jij een engeltje op je schouder?

Engelen kennen we in allerlei soorten en maten. Ze komen voor als goddelijke wezens in religies, ze worden beschreven in mythes, sagen en sprookjes. Er zijn beschermengelen, aartsengelen en er zijn ook mensen die in aarde-engelen geloven. Voor iedere levensvraag is er wel een engel die je aan kan roepen. En ook al zijn ze er niet echt, het zijn symbolen die bij veel mensen een diep spiritueel bewustzijn wakker kunnen maken.

Aartsengelen

Aartsengelen zijn volgens verschillende geloofstradities boodschappers van God. Aartsengelen kun je aanroepen voor kracht en steun. Dit doe je via een gebed of een affirmatie waarin je ze om hulp vraagt. Iedere aartsengel heeft zijn eigen kracht. Zo kun je bijvoorbeeld aartsengel Michaël aanroepen voor moed, motivatie en wilskracht. Kamp je met gezondheidsklachten? Dan roep je de hulp in van Rafaël voor genezing en bescherming.

Beschermengelen

En dan zijn er ook de engelbewaarders of beschermengelen. Het bekende ‘engeltje op je schouder’ dat er is om je te behoeden voor het kwaad. Veel katholieken zijn opgevoed met het verhaal dat ze een beschermengel hebben die hen helpt het juiste pad te bewandelen.

Menselijke engelen

Mensen die heel spiritueel zijn ingesteld zeggen dat er ook aarde-engelen zijn; mensen met een speciale energie die zich onvoorwaardelijke voor je inzetten en er altijd voor je zijn. Aarde-engelen zouden geïncarneerde engelen zijn: gevoelige mensen zonder oordeel die zich met iedereen verbonden voelen. Vaak zijn dit spirituele mensen met een missie de ander te helpen of genezen. 

Zo herken je een engel

Sommige mensen zien engelen als een stralend lichtwezen, anderen voelen vooral de aanwezigheid van engelen of krijgen boodschappen van engelen door in hun dromen. Presentator Kim-Lian van der Meij ontmoet regelmatig een engel, vertelde ze onlangs aan Zin in morgen. Ze heeft ze leren herkennen door bewust stil te staan bij bijzondere ontmoetingen in haar leven en door open te staan voor gebaren van mensen in haar omgeving.

Er wordt ook gezegd dat engelen op allerlei subtiele manieren boodschappen doorgeven. Als je heel nuchter bent ingesteld of niets met geloof of bijgeloof hebt, is dat natuurlijk onvoorstelbaar. Maar ook als je niets met engelen hebt, kunnen dit symbolen zijn die je even anders naar je leven laten kijken of helpen wat meer naar je intuïtie te luisteren.

Veren

Volgens de overleveringen laten engelen veren achter om je eraan te herinneren dat ze over je waken. Vooral witte veren, die staan voor bescherming, zuiverheid en liefde.

Muntjes

Vind je een muntje op straat? Het zou wel eens een teken van een engel kunnen zijn om je vertrouwen te geven op emotioneel, financieel of spiritueel niveau.

Wolken

Zie je een symbool in de wolken? Ook dat wordt wel gezien als een boodschap van een engel. Mensen die in engelen geloven zien de hemel namelijk als de overgang tussen de fysieke en spirituele wereld, waar engelen op hun best zijn.

Moed en Kracht

Als je voor een belangrijke uitdaging staat en opeens een sterk gevoel van moed en kracht ervaart, dan zou het wel eens je beschermengel kunnen zijn die je aanmoedigt je hart te volgen en niet bang te zijn.