In China is Tai Chi de normaalste zaak van de wereld. Het ziet er prachtig uit, al die traag bewegende mensen buiten in de parken. Alsof ze vechten in slow motion. Maar wat is Tai Chi eigenlijk? En waarom zou je het doen? Je leest het hier. Kijk hieronder ook de video van Tai Chi meester Chan!

Wat is tai chi?

Tai Chi is van oorsprong een Chinese vechtkunst, maar we kennen het vooral als bewegingsleer om harmonie te bereiken tussen lichaam en geest. De eeuwenoude kunst bestaat uit langzame, vloeiende bewegingen die je koppelt aan je ademhaling en met veel concentratie uitvoert. 

Daarom wordt Tai Chi ook vaak omschreven als 'meditatie in beweging'. De houdingen zijn niet zo ingewikkeld, de grote uitdaging zit in de concentratie en de ademhaling. 

Tai chi is meer dan beweging

Volgens de Chinese tradities is Tai Chi veel meer dan alleen bewegen. Het is een levenswijze, een filosofie waarbij alles draait om de balans tussen ying en yang. Een belangrijk element van Tai Chi is bijvoorbeeld de verbinding met de natuur. 

De bewegingen zijn geïnspireerd op de stroom van water, de rust van een boom in de wind, en de kracht van de aarde onder je voeten. Het brengt je in contact met de elementen en herinnert je eraan dat je deel uitmaakt van een groter geheel.

Tai chi is goed voor je gezondheid

Tai Chi, en trouwens ook Qigong dat nauw verwant is met Tai Chi, heeft een positief effect op je gezondheid. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat je fysieke balans er beter van wordt en dat het kan bijdragen aan een sterker immuunsysteem. 

Je beweegt misschien wel ‘sloom’ en het is niet zo intensief als fietsen of wandelen, maar het houdt je lichaam sterk en soepel en je geest kalm. Als je het regelmatig doet, kan het ook je concentratievermogen verbeteren.

Tai chi in het park 

De Chinese sifu (sifu staat voor ‘meester’) Chan uit Amsterdam geeft al tientallen jaren Tai Chi in het Oosterpark. Weer of geen weer, Chan staat er. Hij is ervan overtuigd dat Tai Chi in de buitenlucht de energie beter door je lijf laat stromen. En zijn fans zijn dat inmiddels ook, kun je zien in Zin in morgen

Chan is inmiddels 76, maar voelt zich nog steeds zo fit als een hoentje. Dankzij Tai Chi, daar twijfelt hij niet aan.

Spierpijn

In China volgde Chan lessen in Tai Chi en Qigong van zijn zesde tot zijn eenentwintigste tot hij in 1974 naar Nederland vertrok. Daar begon hij met lesgeven in de buitenlucht en dat doet hij nog steeds. 

Chan: ‘Het is best moeilijk om in Nederland mensen les te geven. Omdat Nederlanders niet tegen spierpijn kunnen. Ze roepen al snel dat ze pijn hebben. Dat zijn we in China niet gewend. Het valt me op dat mensen hier veel zitten, achter de computer op het werk en op de bank als ze thuiskomen. Dat is niet goed. Buiten zijn en buiten bewegen is heel belangrijk.’

Met zijn lessen in het Oosterpark probeert Chan mensen te helpen, hij voelt dat als zijn plicht: ‘Met Tai Chi geef ik mensen kracht en balans mee. Het is belangrijk dat hun energie goed is. Ik voel het wanneer hun energie niet goed stroomt. Tijdens de les kijk ik naar hun bewegingen en geef ik tips. Ik hou van mensen, daarom doe ik dit. Want ieder mens verdient respect en aandacht.’

Oude knoepert

Aan stoppen denkt hij nog lang niet: ‘Ik ben een oude knoepert, maar ik ga door tot mijn laatste adem. Zolang mijn lichaam en mijn knieën het volhouden blijf ik dit doen. Want Tai Chi is als een medicijn.’ 

Wil je zelf een keer proberen wat Tai Chi met je doet? Op Youtube staan veel video’s met Tai Chi en Qigong oefeningen. Of kijk hieronder de video waarin Chan een aantal houdingen voordoet!

Een paar tips voordat je begint

  • Zorg voor een rustige plek. In je achtertuin, op je balkon of in een stille kamer in je huis, zodat je je goed kan concentreren.
  • Draag gemakkelijke kleding. Je hoeft geen sportkleding te dragen voor Tai Chi, het belangrijkste is dat je vrij kan bewegen. 
  • Oefen regelmatig. In China doen veel mensen iedere ochtend Tai Chi. Als dit te veel is voor je, kies dan een paar vast tijdstippen in de week waarop je oefent. Dat hoeft niet lang, een lesje van een tien minuten is ook prima.
  • Tai Chi is traag, dus neem de tijd om elke beweging met aandacht uit te voeren. Concentreer je op je ademhaling en ontspan je lichaam terwijl je de oefeningen doet.
  • Heb geduld. Als je snel effect wil, is Tai Chi best een uitdaging. Het is geen quick fix, je hebt er echt geduld voor nodig.
Zo doe je...Tai Chi
1 min 1 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Kijk ook naar Zin in morgen

Kijk de aflevering van Zin in morgen over Tai Chi terug op NPO Start.

Zin in morgen - Tai Chi

Meer inspirerende verhalen?

Schrijf je in voor de KRO-NCRV inspiratienieuwsbrief!

Kim-Lian