Ken je dat? Je hoort je favoriete nummer en móet gewoon bewegen. Of je hebt een etentje met vrienden dat dansend in de huiskamer eindigt. Dansen geeft een lekker gevoel, en het kan je ook echt gelukkiger maken. Tijd voor een dansje dus!
Behandeling bij depressie
Dat je van dansen vrolijk kan worden, hoeft niemand uit te leggen, maar het kan je ook duurzamer gelukkiger maken en helpen bij depressieve gevoelens. Dat blijkt onder andere uit een groot onderzoek dat onlangs in het British Medical Journal werd gepubliceerd.
In dit onderzoek werd gekeken naar de meest effectieve vormen van lichaamsbeweging bij depressie door die te vergelijken met psychotherapie en antidepressiva. Volgens de onderzoekers zijn de beste sporten wandelen of joggen, yoga en spierversterking, vooral als je deze activiteiten intensief beoefent. Maar er was meer: ‘Dans lijkt een veelbelovende behandeling tegen depressie te zijn, meer dan andere activiteiten’, schreven de onderzoekers. Er moet nog wel meer onderzoek naar gedaan worden, maar de eerste bevindingen zijn reden genoeg voor een vreugdedansje.
Voor oud en jong
Een ander groot onderzoek dat in Sports Medicine verscheen, toont aan dat dansen goed is voor je welbevinden en je cognitieve capaciteiten zoals je geheugen. Of het nu gaat om Zumba, modern, jazz, salsa, volksdansen, solo, met z’n tweeën of in een groep; een gestructureerd dansprogramma van minstens zes weken helpt bij depressie en heeft positieve effecten op je welzijn, motivatie en je sociale en cognitieve vaardigheden. Niet alleen bij oude, maar ook bij jonge mensen.
Autonoom zenuwstelsel
Wat gebeurt er in je lijf als je danst? Dansen stimuleert onder andere ons autonome zenuwstelsel dat bestaat uit twee delen: het orthosympathische systeem dat je stressrespons reguleert en je lichaam klaarmaakt voor activiteit en het parasympathische systeem dat voor rust en herstel zorgt. Deze systemen beïnvloeden de automatische functies in je lichaam zoals je ademhaling, spijsvertering en hartslag. Ben je gestrest? Dan gaat je orthosympathische systeem aan de slag. Dat is op zich niet verkeerd, maar wel als die stress langdurig wordt. Ben je relaxt? Dan is je parasympathische systeem aan het werk om ruimte te maken voor herstel en rust. En dansen heeft een gunstig effect op dat parasympathische systeem.
Dansen aan zee
Als er iemand is die weet hoe dat in de praktijk uitpakt, dan is het wel Mirjam van Hasselt. Mirjam heeft van dansen haar leven gemaakt en geeft speciale dansworkshops aan zee. Jarenlang werkte ze als architect, tot ze in 2008 door de crisis zonder werk kwam te zitten en besloot haar hart te volgen. Ze ging naar Amerika en volgde daar een speciale opleiding tot dansdocent. Sindsdien geeft ze les en workshops volgens de 5Ritmes methode.
Meer zelfinzicht
De 5Ritmes methode is een dansvorm waarin je leert om vrijer te bewegen en zo te komen tot meer zelfinzicht. Er is geen choreografie, je danst precies zoals jij wil op vijf verschillende ritmes en onder begeleiding van je docent. Het is een work-out en dansmeditatie in één waarin je alle ruimte hebt om tot jezelf te komen, lekker uit je dak te gaan en je energie te laten stromen.
Bevrijdend gevoel
In Zin in morgen gaat Kim-Lian van der Meij naar zo’n dansworkshop aan zee en praat ze met Mirjam over wat dansen haar brengt. Mirjam: ‘Dansen kan je voorbij de woorden vrijheid geven en ontspanning brengen. Als je de onbegrijpelijke dingen van het leven in je hoofd probeert op te lossen, kom je vaak vast te zitten. En je lijf heeft een manier om daar ontlading aan te geven. In je hoofd kan je blijven hangen, in de dans niet. Zet maar eens een stap; één stap opzij geeft je al een nieuwe kijk op dingen. De dans heeft mij in het leven zoveel ruimte en bevrijding gegeven, ik krijg er tranen van in mijn ogen als ik dat zeg. Het heeft me echt dichter bij mezelf gebracht.’