Of je nu zelf muziek maakt, samen zingt of er in je eentje naar luistert: muziek heeft een positief effect op je hersenen. Dus fris je playlist op, draai vaker een plaatje, ga op muziekles of meld je aan bij een koor! Dit is waarom muziek zo goed voor je is.

Je kent het wel: je hoort een oud liedje op de radio en opeens word je jaren terug in de tijd geworpen. Herinneringen aan je jeugdliefde of die onvergetelijke vakantie komen boven alsof ze nog maar net gebeurd zijn. Dat komt omdat muziek positieve effecten heeft op je cognitieve vaardigheden zoals bijvoorbeeld je geheugen. Daarom helpt muziek mensen met dementie ook om oude herinneringen op te roepen.

Minder stress

Muziek ontspant. Daarom helpt het luisteren van rustige muziek bij het verminderen van stress, angst of rusteloosheid. Je favoriete muziek kan namelijk het stresshormoon cortisol en je bloeddruk verlagen. Het kan je zelfs gelukkiger maken. Door naar muziek te luisteren die je mooi vindt, maak je het hormoon oxytocine aan dat een positief effect heeft op je stemming. 

Natuurlijk kun je niet alle aandoeningen oplossen met muziek, maar uit steeds meer onderzoek blijkt dat muziektherapie positieve effecten heeft bij bijvoorbeeld slapeloosheid, emotionele problemen en depressie. 

Beter rekenen en schrijven

Niet alleen voor ouderen of mensen met sombere gevoelens is muziek goed, ook op kinderen heeft het een gunstig effect. Uit verschillende studies is gebleken dat het kinderbrein nieuwe verbindingen aanlegt als ze muziek maken, maar ook als ze er alleen maar naar luisteren. Hun vermogen om verbanden te leggen en om te plannen gaat vooruit, maar ook hun vaardigheden in rekenen en taal. 

Langer fit

Alleen luisteren naar muziek is goed voor je hersenen, maar zelf een instrument bespelen is nog beter. Door de noten te lezen en je motoriek te trainen, ontwikkel je namelijk ook je visuele en motorische hersengebieden. Daarom ging neurowetenschapper Erik Scherder na zijn zestigste nog op vioolles. Het ouder worden voorkomt hij er natuurlijk niet mee, maar hij merkt dat het hem langer fit houdt, waardoor zijn geheugen scherper blijft.

Muziek als pijnstiller

Uit nieuw onderzoek blijkt dat muziek ook kan helpen bij het verzachten van acute pijnklachten. Canadese onderzoekers ontdekten dat mensen die naar hun favoriete muziek luisterden minder pijn ervoeren dan mensen die dat niet deden. In de Engelse krant The Guardian zei onderzoeker Darius Valevicius zelfs dat het effect minstens zo sterk was als dat van een gemiddelde pijnstiller.  Dus de volgende keer dat je behoefte hebt aan een paracetamol, zou je eens kunnen proberen of je favoriete klassieke muziekstuk ook werkt.

Verbinding

En dan is er nog samen muziek maken. Als je met elkaar zingt in een koor of een instrument bespeelt in een orkest, heeft dat positieve effecten op je sociale en emotionele vaardigheden. Los van het feit dat je er vrolijk van wordt, ontwikkel je je empathische vermogen en leer je beter naar elkaar luisteren. Muziek verbindt dus! 

In Zin in morgen gaat Kim-Lian van der Meij naar een muziekvoorstelling waarbij het publiek het orkest kan beïnvloeden via een app op de telefoon. Daardoor beleven de mensen in de zaal de muziek ook mét elkaar. Benieuwd naar deze aflevering? 

Bekijk 'm hier

Elke week een dosis inspiratie in je mailbox?

Schrijf je dan in voor de KRO-NCRV inspiratienieuwsbrief

Kim-Lian van der Meij