Na een ernstig auto-ongeluk gooide de Rotterdamse zangeres Renée van Dongen het roer om. Ze verruilde de popmuziek voor de mantra. Lees hier haar verhaal en probeer het zelf ook een keer: onderaan dit artikel kun je een mantra met haar meezingen!

Noodlot

In één seconde kan je hele leven anders zijn. Het overkomt Renée in 2017. Het noodslot slaat toe als ze inrijdt op een onverwachte file. Zij remt op tijd, maar de auto achter haar niet. Ze houdt er een whiplash, hersenletsel en chronische vermoeidheid aan over. 

Einde zangcarrière 

Op dat moment is Renée bekend als de popzangeres Charlie Dée. Ze heeft net een nieuw album gemaakt, werkt samen met DJ Tiësto en Huub van der Lubbe en staat op muziekfestivals als Lowlands, Oerol en Appelpop. Maar door het ongeluk laat haar geheugen haar in de steek. Ze heeft last van vermoeidheid en overprikkeling, kan de teksten niet meer onthouden en moet noodgedwongen stoppen met haar zangcarrière.

'Het voelde alsof mijn hart openbrak'

Eerste mantraconcert

Tijdens haar revalidatie nodigt een vriendin haar uit voor een mantraconcert. Renée moet er in eerste instantie niet veel van weten, maar eenmaal daar stromen de tranen al gauw over haar wangen. ‘Het voelde alsof mijn hart openbrak’, zegt ze erover. Ze raakt gefascineerd en begint zelf mantra’s te zingen. Door de herhaling van dezelfde woorden blijkt ze die wél te kunnen onthouden. En er gebeurt nog iets: de mantra’s hebben een heilzaam effect op haar: ‘Ik luister nu veel meer met mijn hart dan met mijn hoofd.’

De nieuwe Renée

Renée husselde de letters van haar artiestennaam Charlie Dee om in Hédi Carlee en is nu mantrazangeres. Haar missie is de mantra meer mainstream te maken: ‘Ik wil mantra’s op de juiste plek brengen en daarmee een brug slaan tussen mensen. Mantra’s op z'n Rotterdams dus; met de beide voeten op de grond en gewoon in spijkerbroek en sneakers.'

Wat is een mantra?

Een mantra is een klank, woord of zin met een positieve boodschap die je keer op keer herhaalt, ‘chanten’ heet dat. Meestal zing je een mantra, maar je kan hem ook gewoon uitspreken of alleen maar denken. Door de herhaling ontstaat er een ritme dat helpt je gedachten te kalmeren en je geest te focussen. 

Zing mee met Hédi

Wil je zelf ervaren hoe het is om mantra’s te zingen? Voor Zin in morgen zocht Hédi een mantra uit waarmee je het kan uitproberen: Guru Ram Das. In de video zingt Hédi hem voor en kun je gaan meezingen zodra je er klaar voor bent. Hoe vaker je dat doet, hoe dieper het effect. En goed nieuws: je hoeft er niet voor te kunnen zingen, iedereen kan meedoen dus. 

Over deze mantra

Hédi: ‘Deze mantra wordt ook wel The Healer Of All Hearts genoemd. Hij brengt vriendelijkheid in je hart. Dat is fijn als je verdriet hebt of een gebroken hart. ‘Gu’ betekent Donker en ‘Ru’ betekent het licht. Guru neemt je dus mee vanuit het donker terug naar het licht. ‘Ram Das’ betekent dienaar aan God, jezelf of je hart en ‘Wahe’ betekent oneindige wijsheid. Als je deze mantra gaat zingen, dan doe je dat zo: ga lekker zitten. Kruis je benen en recht je rug. Leg je handen gevouwen op je hart en zing voor én met je hart. Je kan je ogen sluiten of open laten, wat je zelf fijnst vindt.'

CC video: Hédi Carlee en Cora Verhagen

Kijk naar Zin in morgen

Kijk ook naar de aflevering van Zin in morgen waarin Kim-Lian van der Meij een workshop mantra zingen volgt bij Hédi Carlee.

Zin in morgen - Renee zingt mantra