In Zin in morgen gaat Kim-Lian van der Meij met Maureen en Melissa op zoek naar haar Indonesische roots door een gerecht uit haar jeugd te maken. Maar voordat ze gaat koken, krijgt ze eerst een bijzonder drankje: Bir Pletok. Het is thee, maar met het schuim van een biertje. En dus alcoholvrij. Ken je het nog niet? Scroll dan door voor het recept!

Culinary Roots

Kim-Lian duikt in haar culinaire verleden onder begeleiding van Melissa Korn en Maureen de Jong. Melissa en Maureen zijn allebei van Indische en Melissa ook gedeeltelijk Chinese afkomst en hebben samen Culinary Roots bedacht: een kookworkshop waarin ze je meenemen op een herontdekkingsreis naar de smaken van je voorouders. En daar hoort ook een kopje Bir Pletok bij, een kruidenthee vermomd als 0,0 biertje.

Een bijzonder biertje

Maureen legt het uit: ‘De mensen in Betawi (afgeleid van Batavia, de koloniale naam van Jakarta) zagen de Nederlandse kolonisten bier drinken, maar zij dronken vanwege hun geloof geen alcohol. Toen besloten ze een eigen versie te maken: een pittige specerijenthee die ze in een holle bamboestok deden. Daar deden ze ijs in en dan gingen ze heel hard schudden. Dat schudden maakte een geluid dat ze ‘pletok’ noemden en zo komt deze thee aan zijn naam. Maar niet alleen dat: door het stevige schudden ontstond er ook een schuimkraag waardoor ze toch een soort van bierachtig drankje hadden.’ 

Bekijk hier de video over deze thee. Wil je je hem zelf maken? Dan staat hieronder het recept.

Zo maak je Bir Pletok
1 min 18 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Bir Pletok voor 5 personen

Ingrediënten

5 Javaanse kardemompeulen, gekneusd
5 kruidnagels
¼ tl zout          
¼ tl gemalen nootmuskaat
150 g gember                                              
50 g palmsuiker (optioneel)                          
2 stengels citroengras, gekneusd en in een knoop gedraaid                                   
7 limoenblaadjes, gekneusd  
3 pandanbladeren, in een knoop gedraaid                                       
1 kaneelstok                                                  
3 lange pepers (pippali)

Wat je verder nodig hebt: een grote pan en eventueel een vijzel.

Bereiding

Rooster de gember 10 minuten in de oven op 160 graden. Of prik het aan een satéstokje en rooster het even boven de gasvlam. Snijd de gember dan in plakken van 2 centimeter dik.

Breng in een pan 3 liter water met de gember, eventueel de palmsuiker, het citroengras, limoenblaadjes, pandanbladeren, het kaneelstokje, de lange peper, kardemom en de kruidnagels aan de kook.

Zet het vuur laag en voeg het zout en de nootmuskaat toe. Laat 30 tot 60 minuten zachtjes koken. Hoe langer je het laat koken, hoe sterker de smaak. Serveer de thee direct of laat hem afkoelen en drink hem koud met wat ijsblokjes en wat schijfjes limoen of citroen.

Recept: De bijbel van de Indonesische Keuken, Mareen Tan.

Kijk naar Zin in morgen

Wil je dit hele verhaal zien? Kijk dan deze aflevering van Zin in morgen terug op NPO Start.

Zin in morgen - Culinaire wortels