In Zin in morgen leert Kim-Lian hoe ze de kleefrijstrolletjes met kip maakt die haar Indonesische oma vroeger altijd maakte. De Indonesische naam voor dit gerecht is lemper ayam. Wil jij het ook maken? Dit is het recept.

Tip! Kijk voor het bereiden van dit gerecht ook naar de uitzending van Zin in morgen waarin Kim-Lian van der Meij haar culinaire wortels opzoekt.

Ingrediënten 

Voor 12 rolletjes lemper ayam:                                                                                    

500 gram kleefrijst
300 gram dikke kokosmelk
5 pandanbladeren, in een knoop gedraaid
1 ½ tl zout
2 tl korianderzaad
½ tl witte peperkorrels
3 kemirinoten
4 sjalotten, in fijne plakjes
3 tenen knoflook, in fijne plakjes
1 centimeter kurkumawortel
½ tl palmsuiker
1 stengel citroengras, gekneusd en in een knoop gedraaid
5 limoenblaadjes, gekneusd
500 g kippendijen met bot

Wat je verder nodig hebt

Stoompan
Vijzel
Schuimspaan
Vershoudfolie

Bereiding

  • Spoel de kleefrijst in ruim water en giet af. Herhaal dit nog twee keer. Giet de laatste keer niet af en week de rijst 30 minuten in het water. Giet de rijst af. Breng in de stoompan een laagje water aan de kook. Stoom de rijst 15 minuten in de stoominzet.
  • Breng in een ruime pan op laag vuur de kokosmelk met het pandanblad en 1 theelepel zout aan de kook. Draai het vuur uit zodra de kokosmelk kookt. Roer de gestoomde rijst erdoor tot alle kokosmelk is opgenomen. Schep het geheel weer terug in de stoominzet en stoom de rijst in 20 tot 25 minuten verder gaar.
  • Rooster het korianderzaad, de witte peperkorrels en de kemirinoten ongeveer twee minuten in een droge steelpan op middelhoog vuur. Maal ze in een vijzel fijn. Voeg ½ theelepel zout, de sjalot, knoflook, kurkumawortel en de palmsuiker toe en maal het tot een fijne boemboe.
  • Verhit wat olie in een braadpan op middelhoog vuur en fruit er de boemboe, het citroengras en het limoenblad ongeveer 5 minuten in. Voeg de kippendijen toe en bak 2 minuten rondom aan. Voeg 500 milliliter warm water toe en stoof de kip in 45 minuten gaar. Draai zodra het kookt het vuur zacht.
  • Neem de kip met een schuimspaan uit de pan, laat even afkoelen en trek het vlees dan met behulp van 2 vorken in reepjes uit elkaar. Doe de kip terug in de pan en stoof het geheel op laag vuur tot alle saus is opgenomen.
  • Snijd het folie in stukken van 20 bij 20 centimeter. Schep 2 eetlepels, ongeveer 70 gram rijst op een helft van het stuk folie en vouw het andere stuk folie eroverheen. Druk de rijst met je vingers plat en vorm er een rechthoek van. Vouw de folie weer open en verdeel een theelepel vulling over de lengte in het midden van de rijst.
  • Rol de rijst met behulp van de plasticfolie tot een mooie strakke rol. Dit vergt wat oefening en je dient de stap een aantal keren te herhalen tot je een mooie dichte rol hebt gevormd. Draai de folie dan aan weerszijden dicht en vorm er een samenhangende, strakke rol van. Maak zo ook de andere rolletjes.
  • Stoom de rijstrolletjes voor het serveren ongeveer 10 tot 12 minuten in de stoompan. Serveer warm of lauwwarm. Deze rijstrolletjes kun je, mits goed verpakt in diepvrieszakjes, goed invriezen.

Recept: De bijbel van de Indonesische Keuken, Maureen Tan.

Kijk naar Zin in morgen

De hele aflevering over Kim-Lians culinaire wortels zien? Kijk naar Zin in morgen op zaterdag 27 april om 18:45 en daarna op NPO Start.

Kim-Lian maakt het gerecht dat haar Indonesische oma altijd maakte