Meimaand Mariamaand: brand een noveenkaars als steuntje in de rug

Je kent ze wel, die kaarsen in een rood of wit plastic omhulsel waarop een heilige, en vaak Maria is afgebeeld. Zo’n kaars hoort bij een katholiek gebruik, de ‘noveen’. Maar je hoeft niet katholiek te zijn om baat te hebben bij dit ritueel.

Een echte noveenkaars kan negen dagen achter elkaar branden. Gedurende die periode vragen gelovigen aan Jezus om een gunst of de oplossing van een probleem. Maria is dan een tussenpersoon die hopelijk een goed woordje doet bij haar zoon. Het licht van de kaars versterkt het gebed en maakt de kans op succes groter. Niet alleen katholieken, ook anglicanen en orthodoxen kennen dit ritueel.

Affirmatie

Eigenlijk kunt je het vergelijken met de tegenwoordig zo populaire ‘positieve affirmaties’: door iets heel graag te willen en je er langere tijd op te focussen, zorg je ervoor dat het ook daadwerkelijk gebeurt. Je kunt zo’n kaars bijvoorbeeld negen dagen branden omdat je hoopt dat iemand herstelt van een ziekte, of omdat je je huis wilt verkopen of een nieuwe baan wilt vinden. Het kan je ook helpen bij het uitvoeren van een voornemen of het maken van een lastige keuze.

Vragen staat vrij

Er zijn natuurlijk geen garanties voor succes, maar het kan fijn zijn om op lastige momenten het gevoel te hebben dat je toch wat controle kunt uitoefenen. Of gewoon om stil te staan bij de wensen die je voor jezelf of een dierbare hebt.

Een tip: koop wel een goede noveenkaars bij een kaarsenwinkel, van natuurlijke was. De goedkope varianten die je bij drogisterijketens ziet, branden veel korter en zijn bovendien gemaakt van parafine. Dat geeft een vieze walm die je niet wilt inademen. En al helemaal niet negen dagen lang.