Lachmeditatie klinkt altijd wat lachwekkend en gênant, toch is het een serieuze methode om je gedachten uit te zetten en te ontspannen. Benieuwd hoe het werkt? Kijk na het lezen van de tekst hoe presentator Jasper Demollin zijn ongemak overwint tijdens een lachmeditatie.

Gedachten uitzetten

Jan Gommans geeft al zeventien jaar workshops in lachmeditatie. Jan: ‘Denken en lachen gaan niet goed samen. Lachen is dus een effectieve manier om je gedachten uit te zetten. Tijdens een lachmeditatie lach je je hoofd leeg en je lijf los. En als je bent uitgelachen en de meditatie begint, kom je in een diepe ontspanning.

‘Als je kunt lachen met jezelf, dan heb je je leven lang lol’

Waarom zou je naar een lachmeditatie gaan en niet naar een cabaretvoorstelling of een lachfilm? Jan: ‘Het verschil met cabaret en lachfilms, is dat je daarbij vaak korte momenten lacht. Bij een lachmeditatie lach je minutenlang door en dat heeft een ander effect. Het is lachen om het lachen. En lachen met jezelf. Dat heeft een verzachtend effect, je wordt milder voor jezelf. Mijn motto is: Als je kunt lachen met jezelf, dan heb je je leven lang lol.’’

Samen lachen

Tijdens een lachmeditatie lach je dus eigenlijk om niks, behalve dan om het lachen. Het gebeurt meestal in groepen van meerdere personen, want, zegt Jan: ‘Samen lachen geeft een gevoel van verbondenheid en bevordert samenwerking. Het werkt ook heel aanstekelijk. Als de één lacht, gaat de ander meelachen.’

Meer levenskracht

Lachen prikkelt je levenskracht, vertelt Jan: ‘Iedereen weet wel hoe lekker het is om een keer flink te lachen. Het is ook een goeie manier om te ontsnappen aan de alledaagse sleur. We staan de hele dag aan en de gedachten die door ons hoofd gaan, gaan dan maar door. Het mooie van lachmeditatie is dat je die gedachtenstroom ermee doorbreekt en daarna intens ontspant. Dat geef nieuwe en positieve energie.

Aanmaak van gelukshormonen

Voor sommige mensen kan een lachmeditatie zelfs een therapeutisch effect hebben. Jan: ‘Er kwam een keer een vrouw die in een moeilijke periode in haar leven zat. Het lachen was haar letterlijk vergaan. Na de lachmeditatie was ze enorm opgeknapt. Ze zei dat ze eindelijk weer even had kunnen lachen. Logisch, want als je lacht maakt je lichaam endorfine aan, het gelukshormoon dat je een goed gevoel geeft.

Naast lachmeditatie is er ook lachyoga. Deze twee lijken hetzelfde, maar zijn anders. Waar de lachyoga de nadruk legt op speelsheid en vrijheid, is lachmeditatie een wat striktere vorm. Je begint met rekken en strekken zodat je lichaam opwarmt en vervolgens ga je met een aantal oefeningen samen steeds harder lachen, zo intens dat je er zelfs de slappe lach van kan krijgen. Na het lachen start de meditatie waarbij je op een matje ligt. In die stilte vindt de transformatie plaats, legt Jan uit: ‘Je laat dan alles los en hoef even helemaal niets meer te doen.’

Benieuwd hoe zo’n lachmeditatie eraan toegaat? Bekijk hieronder de video waarin presentator Jasper Demollin voor het eerst meedoet aan een lachmeditatie.

Lachen met Jasper Demollin
12 min 35 s
Deze video op je eigen site plaatsen