In Alkmaar is hij een beroemdheid met zijn gitaar, afgeknipte tuinpak, groene klompen en niet te vergeten luide stem. De muzikant is er niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Zijn naam? Bertje Doperwtje!

Al sinds jaar en dag speelt Bertje Doperwtje zijn zelfgeschreven liedjes in de straten van Alkmaar. Liedjes met en zonder inhoud, maar vooral met humor. Omdat hij zich nou eenmaal graag bemoeit met alles wat er in de wereld gaande is: misvattingen, misstanden, Miss World, miscommunicatie, Bertje zingt erover, luidkeels en zonder enige gêne.

Zingen en schreeuwen

Op vrolijke, ludieke en soms ook overdreven wijze bemoeit hij zich met alles wat er in de wereld gebeurt, ook met zijn voorbijgangers. Zijn optredens zijn een soort mengelmoes van zingen en schreeuwen, met gekke bokkensprongen en veel ter plekke bedachte teksten. En grote kans ook dat je onderwerp van zijn nummers wordt als je langs hem loopt.

Van kraandrijver naar muzikant

Bertje Doperwtje, zijn echte naam is Bert Romeijn, werkte jarenlang als kraandrijver bij Hoogovens. Maar zingen vond hij uiteindelijk toch net iets leuker. Zijn dochter bedacht zijn artiestennaam. Hij zingt, altijd op groene klompen, op straat zodat hij zoveel mogelijk mensen kan bereiken zonder dat ze een kaartje hoeven te kopen. Daarnaast treedt hij op bij evenementen en op kinderfeestjes, bruiloften en begrafenissen.

'Elk moment is een goed moment om de dag opnieuw te beginnen'

Energiek en optimistisch

Bertjes energie en optimisme zijn grenzeloos en besmettelijk. Als je lang hem loopt en je bent niet in een allerbest humeur, dan is de kans groot dat hij een glimlach op je gezicht tovert. Maar hij kan de vinger ook op de gevoelige plek leggen en kritisch uit de hoek komen. Een ding is zeker: niemand kan om hem heen.

Dat contact is fantastisch

Bertje: ‘Dit is mijn leven. Elk leven kent diepe putten en ik probeer mensen te laten zien dat ze daar ook weer uit kunnen komen. Als ik optreed zing ik eigenlijk altijd goedemorgen. Want elk moment is een goed moment om de dag opnieuw te beginnen. Ik vind het fantastisch om met al die mensen contact te hebben. Dat is toch waar het om gaat in het leven? Want al je geen contact hebt, als alles ophoudt, dan kan je toch net zo goed meteen gaan liggen?’

Bekijk hier de video van Bertje Doperwtje

Dit is Bertje Doperwtje
1 min 55 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Meer Zin in morgen!

Kijk meer afleveringen van Zin in morgen op NPO Start!

Thomas - Kim-Lian - Sosha - Zin in morgen KRO-NCRV