Door haar liefde voor dans kwam Ummi Yanuba (24) op de dansacademie terecht. Maar ze miste de echte vrijheid in beweging, voorbij de vaste pasjes en technieken. Nu geeft ze danssessies waarbij nieuwsgierigheid, intuïtie en gevoel centraal staan.

Op haar achtste ging Ummi Yanuba voor het eerst naar dansles. Het dansen vond ze fijn en bevrijdend, maar ze kon zich niet vinden in het moeten volgen van de pasjes die werden opgedragen door de juf. Dansen verdween daardoor even naar de achtergrond van haar leven, maar op haar 16e ging het toch weer kriebelen. ‘Dansen is niet weg te denken voor mij. Ik moet bewegen.’

Dicht bij jezelf

Ummi rondde het vwo af met veel negens. ‘Iedereen zei: jij gaat wetenschapper worden. Maar dat wilde ik niet.’ Ze besefte dat ze een ander pad kon bewandelen en besloot haar passie voor dans te volgen. Door intensieve lessen en een vooropleiding te volgen lukte het haar om aangenomen te worden op de dansacademie.

'De druk van goed te willen zijn moet je loslaten om echt te kunnen zijn'

Ze kwam zichzelf enorm tegen tijdens de opleiding. Ze worstelde met haar perfectionisme en de verwachtingen van de maatschappij om haar heen. ‘Door de opleiding ben ik erachter gekomen dat je door dicht bij jezelf te blijven de mooiste dingen kan laten zien. De druk van het heel goed te willen doen moet je juist loslaten om echt te kunnen zijn.’

Ontdekken op gevoel

Nu organiseert Ummi ‘Explore Practice’ sessies, waarin ze door middel van intuïtieve dans en beweging mensen uitnodigt om zichzelf te ontdekken en hun ervaringen met elkaar te delen. Vrije beweging, vanuit gevoel en dicht bij jezelf, staat daarbij centraal.  ‘Alle beweging mag er zijn, het gaat niet om de perfecte pasjes, verre van dat. Voelen en nog eens voelen. Wat voel jij bij een beweging, wat doet het met je lijf, waarom is het lastig of bevrijdend? Zo leer je ook omgaan met dingen in het dagelijks leven.

'Als ik kan stromen en mezelf de ruimte geef, dan kan ik die ruimte ook weer met anderen delen'

Verbinding met binnen en buiten

Ummi wil mensen de verbinding met zichzelf en de wereld om hen heen laten ervaren. ‘Alles is verbonden. Als ik kan stromen en mezelf de ruimte geef, dan kan ik die ruimte ook weer met anderen delen. Je oren staan open en je ogen mogen dicht, en dan mag je gewoon zijn.

Los van oordeel en druk

Ze vertelt dat mensen een gevoel van vrijheid ervaren tijdens haar sessies en dicht tot zichzelf komen. ‘Ik krijg regelmatig terug dat mensen bij een sessie even loskomen van oordelende gedachten en maatschappelijke druk kunnen loslaten door zich in volledige vrijheid even echt zichzelf te voelen en te zijn. Dat met elkaar delen is heel bijzonder, je voelt je verbonden zonder daar je best voor te hoeven doen.

Thomas Cammaert doet een ‘Explore Practice’

In Zin in morgen doet Thomas mee aan een sessie van Ummi. Thomas: ‘Ik voelde eigenlijk meteen een veiligheid en een vrijheid.’ Tijdens een duo-oefening wordt hij met zijn ogen dicht door de ruimte heen geleidt. ‘Ik was echt even in het nu, een heerlijk gevoel.’ Benieuwd naar hoe Ummi’s sessies eruitzien en hoe Thomas het ervaarde? Kijk hieronder naar de video.

Thomas Cammaert leer naar zijn lijf luisteren
10 min 15 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Meer inspirerende verhalen?

Schrijf je in voor de KRO-NCRV inspiratienieuwsbrief!

Zin in morgen - dagboek schrijven