Lisette Eisenga is een professioneel struiner. Het liefst wandelt ze zoveel mogelijk in de natuur waar ze kleine kunstwerken maakt van wat ze daar vindt. Struinkunst noemt ze dat. Aan Zin in morgen geeft ze tips om je eigen struinkunst te maken. 

Andere dimensie

Struinen is voor Lisette een manier om te vertragen in de jachtige, snelle wereld en even helemaal uit je hoofd te komen. Door haar ervaringen te delen, hoopt ze mensen aan te zetten ook meer naar buiten te gaan. Lisette: 'Mensen zijn niet gemaakt om de hele tijd in een betonnen box te zitten, maar het meeste van onze tijd zitten we op kantoor. En dat terwijl de natuur zoveel te bieden heeft. De meeste mensen denken bij natuur meteen aan wandelen of fietsen, maar je kan ook iets creatiefs doen met de dingen die je in de natuur vindt. Dat is net even een andere dimensie.'

Struinkunst

De vondsten die Lisette in de natuur doet, gebruikt ze voor het maken van struinkunst: kleine kunstwerken van materialen uit de natuur zoals stenen, schelpen, veren, bladeren of takjes. Lisette: ‘Als mensen zelf kunstwerkjes gaan maken, gaan ze vaak eerst naar de winkel om allemaal materialen en kleuren te kopen, maar dat hoeft helemaal niet. Je kan ook de lades van je bureau opentrekken of je tuin in stappen, kijken wat er allemaal al om je heen is en dat gebruiken om iets nieuws mee te creëren.’

Kunstkneusjes

En dat hoeft echt niet per se mooi te worden, is haar overtuiging: ‘Creativiteit gaat namelijk ook over mislukken. We hebben geleerd dat alles altijd perfect moet zijn dus we vinden het niet makkelijk om iets te maken dat mislukt, maar voor mezelf heb ik daar iets op gevonden: als ik iets heb gemaakt wat ik lelijk vind, dan noem ik het liefkozend een 'kunstkneusje'. Dan kan je er toch iets milder naar kijken. Want los van of ik het ophang en heel mooi vind: ik heb vooral veel plezier gehad bij het maken ervan.’

Tips en voorbeelden

Op haar website Struinkunst deelt Lisette regelmatig ideeën en inspiratie voor het maken van je eigen struinkunst. Wil je zelf aan de slag met mooie vondsten uit de natuur? Dit zijn een paar tips van haar website waarmee je kan beginnen.

Houten hanger

Een hanger of mobiel van hout en schelpen of takjes. Hierbij zoek je een mooi stuk hout uit de natuur waar je touw of draden omheen bindt. Aan dat touw of de slierten die je eraan vastknoopt hang je kleine vondsten die je hebt gedaan tijdens het struinen. 

Kunstige veren

Vind je mooie veren in de natuur? Vul dan een bakje met zand, prik de veren met de punt erin en klaar is je verenkunstwerk.

Slinger van bladeren

Natuurlijk kun je kant-en-klare slingers kopen voor een bijzondere gelegenheid, maar je kan ook een natuurslinger maken. In het bos zijn jaarrond bladeren te vinden waar je prachtige slingers van kan maken. Wat je daarvoor nodig hebt is dik katoengaren, een naald en natuurlijk de bladeren die je mooi vindt. Rijg de bladeren voorzichtig aan de draad zodat ze mooi recht blijven hangen en hang je natuurslinger op in je huis of in de tuin.

Tekenen met je ogen dicht

Ga op een mooie plek in de natuur zitten, pak je schetsboek en je potlood, sluit je ogen en ga tekenen. Teken het geluid dat je hoort, de geuren die je ruikt, de wind die je voelt en luister naar je zintuigen. In Zin in morgen gaat Thomas tekenen met Lisette en merkt hij dat hij er rustig van wordt en uit zijn hoofd komt. Kijk deze aflevering hier.

Kijk naar Zin in morgen

Meer weten over Lisette en haar struinkunst? Kijk de hele aflevering van Zin in morgen terug op NPO Start.

Zin in morgen - struinkunst