Job Suijker en Sjors van der Meer houden van hout, én van het bos. In Zin in morgen gaat Kim-Lian van der Meij bij ze op bezoek en leert ze haar eigen lepel maken van vers hout. Wil jij dit ook proberen? Scrol naar beneden voor de video en de uitleg!
Het bewerken van vers hout is een vergeten ambacht die Job en Sjors weer op de kaart willen zetten omdat ze het zo bijzonder vinden. De twee vrienden bewerken vers hout uit het bos met de hand, er komt geen machine aan te pas. Want juist in dat handwerk zit de magie zeggen ze.
In het bos kun je jezelf zijn
Job en Sjors vinden dat werken met je handen ondergewaardeerd is, terwijl het volgens hen juist zoveel brengt: ‘Het geeft rust in je hoofd en het gevoel van trots dat je iets moois en nuttigs maakt. En het vergroot ook het gevoel van respect voor de bomen en het bos. We zijn het kwijtgeraakt om met onze handen te werken, we zitten te veel in ons hoofd.'
'Dat komt ook door de hectiek van deze tijd, waarin alles altijd maar sneller lijkt te moeten. Dat is voor niemand goed. Door gewoon te ‘zijn’ en te werken met en in het bos ga je meer naar je hart en je handen luisteren in plaats van naar je hoofd. In het bos kun je jezelf zijn.’
Zo doe je het zelf
In Zin in morgen gaat Kim-Lian op bezoek bij Job en Sjors op werkplaats de Midgaard in Almen om te leren hoe je een houten lepel maakt. Wil je dit zelf ook proberen? Bekijk dan goed het verhaal uit de uitzending en lees hieronder de uitleg van Job en Sjors.
Dit heb je nodig
- Een stuk vers hout. Een plankje van zacht hout kan ook.
- Een bijl als je zelf een stam wil splijten.
- Een houtzaag. Het kan ook met huis-tuin-en-keukenzaag.
- Een scherp mes voor houtbewerking of een scherp zakmes
- Een lepelmes of guts. Hiervoor kun je terecht bij de kampeerwinkel of betere doe-het-zelf zaak.
- Een behoorlijke dosis doorzettingsvermogen en veel aandacht.
Zo ga je te werk
- Ga je zelf een plak hout maken, zoals Kim-Lian doet in Zin in morgen? Dan splijt je eerst de stam met een bijl.
- Dan teken je de lepel af op je plak hout.
- Daarna ga je voorzichtig de vorm van de lepel uithakken, met de nerf mee.
- Heb je een tak? Dan kan je meteen beginnen met het snijden van de vorm.
- Als je eenmaal de vorm van de lepel hebt, kun je het hout gaan uithollen met het lepelmes.
- Je kan de lepel later eventueel nog schuren maar dat hoeft niet. De kunst is uiteindelijk dat je hem helemaal glad maakt met het mes.
Geef niet te snel op
Nog een tip van Sjors en Job: ‘Een eigen lepel van hout maken is niet eenvoudig en je moet goed opletten dat je jezelf niet bezeert. Maar als het eenmaal lukt, is het verslavend. Wij hebben al meer dan honderd lepels gemaakt en zijn nog steeds aan het leren. Elke lepel is weer leuk en een nieuwe uitdaging. Dus geef niet meteen op bij de eerste. Wij adviseren je om het met veel geduld te doen en om niet bang te zijn dat het misgaat. Heb respect voor het mes en niet vergeten: pauzeer op tijd, want het is verslavend!'
Tot slot: wees altijd voorzichtig als je met scherpe messen werkt, je wil jezelf niet bezeren natuurlijk. In deze video vind je extra tips om hout te bewerken.