Dat veel water vol zit met vis wist je waarschijnlijk al, maar dat veel vis vol zit met water misschien nog niet. De Keuringsdienst keek achter op de visverpakkingen en zag ‘water’ op de ingrediëntendeclaraties staan. Waarom?

Goede reden?

Om diepvriesvis wordt een laagje ijs gedaan om hem sappig te houden. Maar buiten het glaceerlaagje is er nog een reden waarom fabrikanten water toevoegen aan vis. In de meeste pangasius, een vis uit Azië, zit flink wat extra vocht. Pangasius is een kweekvis die een soms iets gronderige smaak heeft. En om dat te camoufleren wordt er vaak water toegevoegd met een klein beetje citroenzuur en zout.

Hoe wordt het toegevoegd?

Dat toevoegen gaat als volgt. De vis wordt samen met water en wat bindstoffen in een zogenaamde tumbler gedaan. Een soort wasmachine. Even laten draaien en voilà. Je stukje vis houdt opeens extra water vast. En dat extra beetje water komt niet slecht uit. Want behalve dat je visfilet er beter van gaat smaken, gaat ‘ie ook meer wegen.

Voedseltechnoloog IJsbrand Velzeboer: ‘Dan maken ze het een beetje zwaarder en verkopen ze meer kilo’s. Het product wordt dan wel wat goedkoper, maar de consument betaalt de visprijs voor water.’ Uit een test in 2015 blijkt dat sommige pangasiusfilets tot wel 45% uit extra water bestaan.

'En dan maar afvragen waarom dat visje op de barbecue zo krimpt'

IJsbrand Velzeboer

Niet alleen bij vis

En dat toevoegen van water gebeurt niet alleen in vis. Ook in bijvoorbeeld hamburgers, gehakt, kip en vooral ham kan flink wat extra vocht zitten. Voor een deel om het lekker sappig en mals te maken, maar misschien toch ook een beetje met een andere reden. Namelijk minder vis voor meer geld.

‘En dan maar afvragen als je dit in de pan legt, dat geldt ook voor vlees, waarom dat visje zo enorm krimpt. Als je het op de barbecue legt, gaat het vuur bijna uit’, meent Velzeboer.

Meer weten over eten?

Schrijf je in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief.

Meergranen - KVW - Marijn Frank