Wist je dat je niks van de wortel weg hoeft te gooien? Je kunt deze groente van kop tot kont gebruiken. Van de loof maak je pesto, van de schil maak je chips en van alles wat er overblijft kun je bouillon maken. Als dat niet bewust koken is...  

wortels pet pesto op bord

Pesto van wortelloof  

Dit heb je nodig  

  • wortelloof van 1 bussel wortelen  
  • 1 teentje knoflook  
  • 50 g parmezaan  
  • 50 g pijnboompitten 
  • 150 ml olijfolie (extra vierge) 
  • zwarte peper 
  • zout 

Aan de slag 

  1. Snijd het wortelloof af en maak het goed schoon.  

  1. Rooster de pijnboompitten zonder boter of olie in een pan met antiaanbaklaag.  

  1. Rasp de parmezaan. 

  1. Vermaal het wortelloof samen met de pijnboompitten, de geraspte parmezaan, het teentje knoflook en de olijfolie in een keukenmachine tot een gladde pesto. 

  1. Voeg naar smaak zwarte peper en zout toe. 

wortelschilchips

Chips van wortelschillen  

Dit heb je nodig  

  • Wortelschil  
  • Olijfolie  
  • (grof) zeezout  

Aan de slag  

  1. Verwarm de oven of airfryer voor op 180 graden.  

  1. Verdeel de wortelschillen over een met bakpapier beklede bakplaat.  

  1. Bestrijk de wortelschillen met olijfolie en besprenkel ze vervolgens met zout.  

  1. Bak de wortelschillen vervolgens in 10 á 15 minuten goudbruid.  

  1. Laat ze vervolgens even afkoelen buiten de oven zodat ze lekker knapperig worden.  

groentebouillon

Bouillon van wortel  

Dit heb je nodig  

1 el olijfolie 

2 uien 

1 bol knoflook 

8 selderijstengels 

1 prei 

1 winterwortel 

6 takken tijm 

1 laurierblad 

1 tl peperkorrels 

snufje zout 

Aan de slag  

  1. Was alle groenten.  

  1. Snijd de knoflookbol doormidden en snijd de rest van de groenten ook in stukken. 

  1. Verhit de olijfolie in een grote soeppan en fruit de groenten 4 minuten op middelhoog vuur. 

  1. Voeg 4 liter koud water toe en breng aan de kook. 

  1. Zet het vuur lager en laat de soep in wording ongeveer 1,5 uur sudderen.  

  1. Leg een schone kaasdoek in een zeef en giet hierin de bouillon.  

  1. Let op: laat de bouillon afkoelen voordat je het in de koelkast zet of invriest.  

Meer weten over eten?

Schrijf je in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief!

Alain Caron tussen de koeien