In een bijzondere uitzending van Spraakmakers zal presentator Ghislaine Plag samen met mbo-studenten een pakket oplossingen aanbieden aan de minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Deze oplossingen moeten samen de mentale druk op mbo-studenten verlagen. Spraakmakers wordt voor deze keer vanuit de werkkamer van de minister worden uitgezonden. 

Mentale druk 

16 tot 20 procent van de jongeren heeft ernstige psychische klachten. Voor mbo-studenten is de druk ook hoog, maar voor hun klachten is te weinig aandacht. Daarom maakt Spraakmakers zich - samen met ‘minister van Oplossingen’ Nienke Meijer - hard voor deze groep. 

Pakket oplossingen 

De afgelopen drie maanden is er in verschillende uitzendingen aandacht geweest voor het probleem en gezocht naar oplossingen. Uit de vele gesprekken met studenten, ouders, docenten, studieloopbaanbegeleiders, student-psychologen, ROC-bestuurders, ambtenaren en werkgevers zijn we samen tot een pakket van vijf oplossingen gekomen.  

Deze oplossingen – die maandag bekend worden gemaakt - moet studenten helpen om stress te verminderen, mentaal weerbaarder te worden en hen de ruimte geven meer eigen regie te voeren. 

Bijzondere uitzending 

Maandag 19 juni zal het hele tweede uur van Spraakmakers (10:30 – 11:30) in het teken staan van het aanbieden van deze oplossingen. Ghislaine Plag is samen met ROC-studenten, ‘minister van Oplossingen’ Nienke Meijer uitgenodigd op de werkkamer van Dijkgraaf bij OCW.  

De uitzending van het Spraakmakers is maandag 19 juni tussen 09:30 en 11:30 uur vanuit de werkkamer van minister Robbert Dijkgraaf op NPO radio 1. 

Een mbo-student op school

Druk!

Hoe houd je je staande in een wereld waar de verwachtingen steeds hoger worden? KRO-NCRV houdt met het journalistieke dossier Druk! de vinger aan de pols van jongeren. Wat betekent deze druk voor hen? En vooral: hoe kunnen we met elkaar lucht geven aan de toekomstige generaties? 

Meer informatie