Zaterdag 1 juli 2023 is het precies 150 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft. Om dit moment te herdenken en de verbinding te vieren, staat het lifestyleprogramma BinnensteBuiten compleet in het teken van Keti Koti.

Bezoek aan Amsterdamse ambtswoning

In de uitzending zien we hoe BinnensteBuiten-expert en kunsthistoricus Valentijn Carbo de ambtswoning van Femke Halsema bezoekt, de burgemeester van Amsterdam. Het is een pand met een beladen slavernijverleden. Voordat Herengracht 502 een officiële ambtswoning werd, verdienden veel oud-bewoners van het pand hun geld met de slavenhandel. 

 

Heri Heri

Op 1 juli worden door heel Nederland duizenden ‘Heri Heri’ maaltijden gratis uitgedeeld. Chef-kok Sharon kookt dit typische Keti Koti gerecht samen met de betrokkenen van dit initiatief, Ayra en Nikita. Dit Surinaamse gerecht werd gegeten op de plantages door de tot slaaf gemaakten voorouders.

Nieuw slavernijmonument in Utrecht

Kunstenares Patricia Kaersenhout vertelt over haar ontwerp van het nieuwe slavernijmonument in Utrecht, dat lijden én verzet uitstraalt en dat ze ook benadert vanuit emotie: 'Ik hoop dat dit monument begrip en ook empathie zal oproepen.'

 

Angisa vouwen

Andy Arduin beheerst de kunst van angisa vouwen: een hoofddoek waarmee de tot slaaf gemaakten op de plantages communiceerden, omdat ze van hun slavenmeester vaak niet mochten praten. Andy leerde de vouwtechniek van zijn Surinaamse oma en wil de cultuur en verhalen graag overdragen aan de volgende generatie.

BinnensteBuiten Keti Koti special, vrijdag 30 juni om 19.05 bij KRO-NCRV op NPO 2. 

Lees ook: