De temperaturen blijven hoog, en dat geldt ook voor binnenshuis. Maar wat kook je als het zo warm is? Het liefst eet je iets snels, verkoelends en niet te zwaar. Een lekkere groente zoals spitskool is hiervoor top. Maar kun je de kool wel rauw eten?

Spitskool koud eten?

Spitskool is een hartstikke veelzijdige groente. Je kunt het op allerlei manieren bereiden: stoven, bakken, grillen, of in een salade. Het zit onder meer boordevol vitamine C en K en het geeft je een verhoogde immuniteit op kankerverwekkende stoffen. De groente is vanaf juni tot en met maart in het seizoen in Nederland, en kun je het hele jaar door duurzaam verkrijgen. En goed nieuws: je kunt spitskool ook rauw eten!

spitskool rauw salade recept
spitskool rauw salade recept

Door de spitskool met zout te masseren, verdwijnt de taaie structuur

Hoe bereid je spitskool?

Als je de spitskool rauw wilt eten, kun je de kool het best in smalle reepjes snijden. Hierdoor kauw je er makkelijker op. Vervolgens kun je de spitskool op verschillende manieren bereiden:

Masseren met zoutDoor de spitskool met een flinke snuf zout te masseren met je handen verdwijnt de taaie structuur van de kool. Laat de kool een paar minuutjes staan in een vergiet nadat je het hebt gemasseerd en je zult zien dat er een hoop water vrijkomt. Spoel daarna het zout van de spitskool af.

Overgieten met warm water, azijn en suiker. Door de kool heel kort met het kokende water te overgieten, verliest het zijn hardheid. De suiker en het azijn helpen de spitskool lichtjes te pekelen, waardoor het een zuurzoete smaak krijgt.

- In een coleslaw. Je kunt ook direct de spitskool in een salade doen met dressing. Denk maar aan een Amerikaanse coleslaw: doordat je die bereidt met mayonaise en wat extra azijn, wordt de spitskool na een tijdje vanzelf zacht.

Eet jij wel eens spitskool?
  1. Ja, heel vaak 34% (77 votes)
  2. Af en toe 55% (125 votes)
  3. Nooit 12% (27 votes)

Recepten met rauwe spitskool

Ben je geïnspireerd geraakt om te gaan koken met spitskool? De chefs van BinnensteBuiten weten er wel raad mee!

Spitskoolsalade met karwijzaad

Deze spitskoolsalade of krautsalat wordt in veel landen als bijgerecht gemaakt. Chef-kok Ramon Brugman proefde 'm op vakantie in Polen en vond de combinatie met karwijzaad echt waanzinnig lekker. Een verfrissend bordje in de zomer!

spitskoolsalade van gewas tot gerecht

Mac 'n cheese met coleslaw

Chef-kok Sharon de Miranda maakt een Amerikaans feestmaal met een verfrissende coleslaw. Voor een echt comfortmaaltje.

spitskool rauw coleslaw recept

Paarse spitskoolsalade met citrusvruchten

Culinair expert Alain Caron is bij een groentekweker in Sint Pancras die als enige in Europa paarse spitskool teelt. Wat een pareltje! Uiteraard kun je de salade ook met 'gewone' spitskool maken. Door het zuur in de vele citrusvruchten wordt de spitskool lekker zacht.

spitskool rauw salade recept

Ook interessant:

Meer groentetips ontvangen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief Eerlijker eten. 15.000 mensen gingen je voor!

onze boerderij in europa moestuin yvon jaspers