Peter helpt Oekraïense kinderen in Nederland aan boeken in hun taal

In Zin in Morgen op NPO Radio 5 praat Sander de Kramer deze week met Peter Pijpelink, die als vrijwilliger al vele ritten naar Oekraine maakte om hulpgoederen te brengen en boeken - inmiddels achtduizend! - mee terug te nemen.

Een verhaaltje voorlezen voor het slapen gaan, of heerlijk jezelf verliezen in een kinderboek: het is zó belangrijk voor kinderen om deze ervaringen te kunnen hebben. Voor gevluchte kinderen is dat helaas niet vanzelfsprekend.

Immers, als je huis en haard moet verlaten om voor oorlogsgeweld te vluchten, staan boeken natuurlijk niet bovenaan het lijstje van dingen die je mee kunt nemen. En in de landen waar vluchtelingen worden opgevangen zijn boeken in hun moedertaal doorgaans niet voorhanden. Ook niet in Nederland.

Boekraїne

Daarom begon de stichting On My Way UA Het Boekraїne-project. Vrijwilligers reizen naar Lviv in oekraїne om daar boeken, schriften en lesmateriaal te verzamelen. Een van hen is Peter Pijpelink, die over z'n ervaringen een blog bijhoudt. Inmiddels hebben ze een flinke voorraad aangelegd en is het tijd om die boeken uit te delen aan Oekraїense kinderen die in Nederlandse opvangcentra wonen. 

De eerste partij boeken is bestemd voor opvanghuizen in de regio's Leiden/Haaglanden, Amsterdam/Amstelland, Rotterdam en Utrecht. De aftrap is op zaterdag 25 maart met een feestelijke bijeenkomst in het Oekraїense Huis in Rotterdam. Op diezelfde dag vertelt Peter Pijpelink in Zin in morgen op NPO Radio 5 aan presentator Sander de Kramer over zijn ervaringen.

Zin in morgen is elke zaterdag te beluisteren tussen 18.00 uur en 20.00 uur bij KRO-NCRV op NPO Radio 5.