Stamppot, gebakken piepers of een patatje met: de aardappel is een geliefd oer-Hollands gewas. Maar terwijl Yvon Jaspers in Onze Boerderij in Europa een aardappelteler in Engeland bezoekt, vraag jij je misschien af: is een aardappel wel zo Nederlands? En hoe verschilt een aardappel van een zoete aardappel?

Aardappelen: een wereldwijde favoriet

Hoewel aardappelen een belangrijk onderdeel vormen van de Nederlandse keuken, zijn ze van oorsprong verre van Nederlands. Aardappelen zijn namelijk afkomstig uit Zuid-Amerika, waar ze al eeuwenlang worden verbouwd. Pas in de 16e eeuw werden aardappelen geïntroduceerd in Europa.

Vandaag de dag is China de grootste producent van aardappelen ter wereld, met een productie van meer dan 90 miljoen ton per jaar. Nederland staat op de tiende plaats met ruim 6 miljoen ton per jaar. De consumptie van de aardappel is wereldwijd enorm. De aardappel is na rijst, tarwe en mais het belangrijkste voedselgewas.

Bekijk Onze Boerderij in Europa voor Jersey Royal aardappelteelt

In Onze Boerderij in Europa gaan Yvon en Bertie samen met boer Jouke en Karlijn op bezoek bij een Jersey Royals-aardappelteler. Ze werken mee aan de handmatige oogst van de aardappelen met een paardenploeg.

Onze Boerderij - Jouke & Karlijn met Yvon

Verschillen tussen de zoete en ‘normale’ aardappel

Aardappelen zijn rijk aan koolhydraten, voornamelijk in de vorm van zetmeel. Ze bevatten ook vitamine C, B6, kalium en een kleine hoeveelheid calcium en fosfor. Zoete aardappelen bevatten meer vezels, vitamine A, en een lagere glycemische index (koolhydraten worden trager opgenomen) dan gewone aardappelen.

Volgens het Voedingscentrum zijn zowel de zoete als de gewone aardappels een gezonde keus. Beide aardappelsoorten hebben verschillende positieve voedingswaarden. Door de verschillende vitaminen en mineralen, kun je het beste beide aardappelen regelmatig op je bord scheppen.

Heerlijke aardappelgerechten om te proberen

Aardappelen zijn op talloze manieren klaar te maken. Ga zelf aan de slag met de beste recepten van onze BinnensteBuiten chef-koks. Van aardappelgratin tot krokante aardappels met pittige mayonaise.

Aardappelgerechten: aardappelgratin

Aardappelen bewaren: zo voelt ‘ie zich thuis

Om aardappelen lang goed te houden, bewaar je ze op een koele, donkere en goed geventileerde plek. Weet je geen geschikte bewaarplek in huis? Dan is koelkast ook een optie. Doe dit alleen voor de aardappelen die je gaat koken en niet frituren of bakken. In de koelkast ontstaan namelijk suikers die tijdens het bakken of frituren worden omgezet naar de schadelijke stof acrylamide

Bewaar de aardappelen bij voorkeur in een papieren zak, doos of mandje. Op een koele plek kan je ze zo'n drie weken bewaren. De vitamines in aardappelen zijn gevoelig voor licht en warmte, dus het is belangrijk om ze uit de buurt van direct zonlicht te houden.

Wil jij meer weten over ingrediënten en seizoensproducten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Eerlijker eten

Eerlijker eten - Groentekalender