Van alle moeilijke taken die je als mens met jezelf confronteren is het ouderschap misschien wel de ingewikkeldste. In de film Het geluid van een kind dat nee zegt gaan elf moedige ouders op zoek naar de onderliggende overtuigingen en zelfafwijzende gedachten die ten grondslag liggen aan conflicten tussen ouder en kind.

Herhalende patronen

Bijna alle ouders willen het ongelooflijk graag goed doen en juist daarin gaat het zo vaak verkeerd. Patronen herhalen zich van generatie op generatie, boosheid lijkt besmettelijk en negatieve spiralen lijken moeilijk te doorbreken met oplossingen aan de oppervlakte. Hoe verander je dat?

'Opvoedretraite'

De makers van Het geluid van een kind dat nee zegt hebben de groep ouders uitgenodigd voor een helend proces waarin ze in eerlijkheid en kwetsbaarheid onderzoeken wat er ten diepste speelt in de relatie tussen ouder en kind. Docenten Suzanne Bögels, Vera Helleman en Jan Geurtz gaan tijdens deze driedaagse ‘opvoedretraite’ met ouders én de camera de diepte in. 

Universele vragen

De vragen van de ouders zijn de vragen van ons allemaal. Wat doe je als je vindt dat je kind te veel snoept of gamet? Hoe reageer je als je kind niet wil luisteren? Wat denk je eigenlijk ten diepste over jezelf? Welke emoties wil je niet voelen en wat heeft het kind in jezelf nodig?

De leidraad van het verhaal is een vrije variatie van een koan, een korte zin die vaak gebruikt wordt in het boeddhisme om nieuwe inzichten te ontwikkelen. De koan in deze film is: ‘Het geluid van een klappende hand is het geluid van een klappende hand.’ Hierop wordt in de film door gefilosofeerd: Het geluid van een kind dat zich misdraagt is het geluid van een kind dat zich misdraagt. Wat is het geluid van mijn kind dat zich misdraagt? Dat is het geluid van: ‘Ik ben een slechte ouder. Het geluid van mijn falen.’

Nieuwe inzichten

In de film zien we hoe ouders aan de hand van hun eigen situatie tot nieuwe inzichten komen. Tegelijkertijd zijn ze ook elkaars spiegel en komen ze daarin zowel herkenning als weerstand tegen. De ouders delen hun kwetsbaarste vraagstukken met de camera en de kijker en samen kom je tot nieuwe inzichten over de kunst van het opvoeden.

Acceptatie

De film leert je dat conflicten niet per definitie verkeerd zijn, maar dat ze ook goed en gezond zijn en verdiepend voor je relatie en de relatie met je kinderen. Gaandeweg leer je wijze lessen over hoe je met je onvermogen om kunt gaan en zo ruimte maakt voor acceptatie.

Het geluid van een kind dat nee zegt is een inspirerende, leerzame en ontroerende film over zelfafwijzing, universele pijn en heling. Over voelen wat er is, een vuur bouwen als het nodig is, het kind in jezelf omarmen en af en toe een duik in de zee nemen. 

Kijk deze uitzending

Het geluid van een kind dat nee zegt werd eerder uitgezonden bij de Boeddhistische Blik op NPO 2 en is terug te kijken op NPO Start. 

Het geluid van een kind dat nee zegt