De succesvolle Deense wetenschapper Jan Erik Hansen besluit alle schepen achter zich te verbranden en als boeddhistische monnik in de bergen van Sri Lanka op zoek te gaan naar verlichting. Jaren later neemt zijn leven een dramatische wending en rijst de vraag: kun je geluk vinden in eenzaamheid?
Baanbrekend wetenschapper
Wanneer de Deense documentairemakers Mira Jargil en Christian Sønderby Jepsen horen dat de gerenommeerde Deense arts en baanbrekend hiv-wetenschapper Jan Erik Hansen zijn werk, vrouw en kind achter heeft gelaten om als boeddhistische monnik op een berg in Sri Lanka te gaan leven, besluiten ze een film over hem te maken.
Jan Erik Hansen is dan, als monnik Bhante, in de boeddhistische gemeenschap een belangrijke stem geworden. Hij heeft een YouTubekanaal met honderdduizenden volgers, en mensen van over de hele wereld stellen hem hun levensvragen. Hij spreekt over het geluk als hoogste doel van het leven en over het loslaten van alles. En hij legt alles vast met zijn camera en selfiestick.
‘Laat alles los, niets is het waard om vast te houden. Niets blijft bestaan’
Verschillende ideeën
Het filmproject stopt onverwacht als de monnik en de filmmakers verschillende ideeën blijken te hebben over de film. De documentairemakers willen via de monnik een voorbeeld laten zien over de illusie van succes en rijkdom. Maar voor Jan is zijn verleden juist niet van belang. Hij wil een filmkunstwerk maken over ‘deathlessness’, over het loslaten van alles en over het boeddhisme.
Zelfmoord
Het project lijkt te stranden, maar dan verandert alles als de zoon van Jan, Thor, vier jaar later contact opneemt met de filmmakers. Zijn vader blijkt te zijn teruggekeerd naar Denemarken en heeft een paar maanden na zijn terugkeer een einde aan zijn leven gemaakt. Wat is er gebeurd? Met meer dan tweehonderd uur van Bhante's videobeelden en de gesprekken met zijn zoon Thor en familie, hervatten de filmmakers hun productie.
Identiteit en geluk
Wie was Jan Erik Hansen werkelijk? Wie was deze zoekende mens, deze wetenschapper en vader? Wat dreef hem ertoe om zulke radicale keuzes in het leven te maken, met uiteindelijk zelfdoding? Met het leven van de monnik als leidraad, onderzoekt de documentaire vragen over identiteit en het nastreven van geluk.
Kijk ook naar The Monk
The Monk van Mira Jargil, Christian Sønderby Jepsen wordt in twee delen uitgezonden bij de Boeddhistische Blik/KRO-NCRV op NPO 2 op 6 en 7 mei 2024 om 23.20uur. Daarna is de film terug te kijken op NPO Start.
In deze aflevering komt zelfdoding voor. Denk je aan zelfdoding? Praten helpt en kan anoniem: chat via www.113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113.