Vrouwen verdienen minder dan mannen, maar geven meer geld uit. Niet zo vreemd gezien vrouwen meer betalen dan mannen, voor precies dezelfde producten. Dit fenomeen heet ‘pink tax’. Expert Lisa Peters legt uit wat jij ertegen kan doen! 

In de KRO-NCRV serie Zeikwijven laten Shelly Sterk en Quinty Misiedjan zien dat de wereld waarin wij leven nog steeds is ingericht op mannen. Zo blijken vrouwen bijvoorbeeld per uur 14% minder te verdienen dan mannen, terwijl het gaat om hetzelfde werk. Dat betekent dat vrouwen vanaf 12 november tot het einde van het jaar voor niks werken. En dan betalen vrouwen dus ook nog eens 10-30% meer dan mannen, voor dezelfde producten. Denk aan een kappersafspraak of verzorgingsproducten. Dit is wat jij ertegen kan doen! 

1 Shame en blame de pink tax 
2 Laat de roze producten staan & ga voor genderneutrale verzorging!   

Meer hierover? Volg dan Zeikwijven!

Het artikel gaat verder onder de video.

Zeikwijven
1 min 6 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Genderneutrale verzorging

3 stappen naar gelijke rechten en vrijheden  

Enaam houdt zich veel bezig met de gelijke rechten en vrijheden van vrouwen. Zij zal in 2022 als vrouwenvertegenwoordiger spreken voor de Verenigde Naties. In een interview met Spot On vertelt zij onder andere over verwachtingen van vrouwen. Haar moeder maakte haar op jonge leeftijd al duidelijk dat je als vrouw het huishouden goed op orde moet hebben. Dat haar broers dit niet hoefden zorgde bij haar voor een oneerlijk gevoel. “Waarom zij niet en ik wel?”  Over de stappen naar gelijke rechten vertelt Enaam: "Weet waar je voor staat. Wat zijn jouw normen en waarden? Handel daarnaar." Lees hier 3 eenvoudige stappen naar gelijke rechten! 

1 Wees je bewust van de situatie  
2 Creëer bewustzijn over de ongelijke situatie 
3 Voer actie tegen de ongelijke situatie 

Artikel gaat verder onder de video.

De positie van vrouwen in Nederland moet én kan beter 

De helft van de Nederlandse vrouwen is niet financieel onafhankelijk. Uit cijfers van het Centraal Planbureau blijken vrouwen na de geboorte van hun eerste kind bijna de helft minder te verdienen. Terwijl het inkomen van de man ongeveer gelijk blijft. Dit probleem zit diep ingebakken in de Nederlandse cultuur. Voor vrouwen in Nederland is parttime werken heel normaal. Zeker als je kinderen krijgt. Voor mannen is dit minder geaccepteerd. “Als we het over emancipatie hebben dan wordt er altijd naar de vrouw gekeken, maar bijna nooit naar de man. We denken heel traditioneel. Als mannen minder gaan werken, vinden mensen dat verwarrend en als vrouwen niet minder gaan werken wordt hen een schuldgevoel aangepraat”, vertelt Robin van Tilburg. Hij is onlangs vader geworden en besloot parttime te werken.  

Lees hier het interview met de parttime werkende man!