Voor een groot gezin eten verzorgen is een hele klus. Hoe zorg je ervoor dat het menu gevarieerd is en dat er geen eten verloren gaat? De familie Cudogham uit Een huis vol neemt ons mee in hoe het dagmenu er bij hen uitziet. 

Ontbijt

De familie Cudogham begint de dag vaak met een smoothie. Zo krijgen zij gelijk een goede dosis vitamines binnen. In de winter eet het gezin graag havermout als ontbijt. Moeder Cynthia: ‘Lekker, met een stukje appel en kaneel of stukjes banaan.’

Havermout

Havermout is een volkoren product en is daarmee goed voor je cholesterol. Het eten van volkoren producten verlaagt het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker.

Havermout

Lunch

Voor de lunch eet het gezin graag een broodje met bijvoorbeeld avocado of hummus. Maar een boterham met hagelslag mag ook zeker niet ontbreken. Daarnaast eet het gezin wat fruit en een knabbeltje. Cynthia: ‘Zoals een soepstengel, bananenchips of een crackertje.’

Eten wordt niet weggegooid

Vader Iven: ‘Soms hebben we kliekjes en dan komen onze Surinaamse roots naar boven, want wij gooien geen eten weg! Daar maken we dan bijvoorbeeld een soepje van. En andersom kan je overgebleven tomatensoep de volgende dag gebruiken als pastasaus.’ Cynthia vult aan: ‘De kinderen vinden dat heerlijk.’

‘Overgebleven tomatensoep gebruiken we de volgende dag als pastasaus.’

Iven Cudogham

Tussendoortjes

Eenmaal uit school krijgen de kinderen vaak wat rauwkost. Cynthia: ‘Een komkommertje of een worteltje en iets lekkers zoals een koekje, de kinderen krijgen geen snoep. Wij hebben geen snoep in huis.’

Avondeten 

Avondeten doen ze zonder toetje, Cynthia: ‘We hebben nooit toetjes, alleen met Kerstmis en Pasen. Dat komt omdat de kinderen al veel verborgen suikers binnenkrijgen. En ze eten natuurlijk ook koekjes, dus we zijn geen suikerloos huis.’

Iven: ‘We komen wel aan onze suikers, wij hoeven geen toetjes. De kinderen weten dat ook en vragen er ook niet om. Als ze bij anderen eten, krijgen ze wel een toetje en als we uit eten gaan krijgen ze ook een toetje, zo blijft het toch speciaal.’

Meer weten over eten?

Schrijf je nu in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief.

ramon brugman gijs staverman lekkere track gijs 2.4