Een overzicht van onze documentaires

2doc: Wolvenland

Boswachters en ecologen verwelkomen de terugkeer van de wolf als de natuurlijke vijand van reeën, herten en wilde zwijnen. De komst van de wolf herstelt het lang verloren evenwicht in de natuur.  Echter, voor schapenhouders in Nederland betekent de wolf een mogelijke bedreiging. Rondtrekkende wolven doden jaarlijks tussen de driehonderd en vierhonderd schapen, terwijl het beschermen van het vee voor veel boeren te kostbaar is. Deze emoties lopen hoog op.

Wolvenland, op de hei met een man en een wolf, opgaande zon

2Doc: Het verzwijgen

Op de begrafenis van haar moeder hoort filmmaker Marieke van der Winden tot haar schrik dat haar grootouders fout waren in de Tweede Wereldoorlog. Als ze in de archieven op zoek gaat naar het oorlogsverleden van haar familie, stapelen de schokkende onthullingen zich op.

Het verzwijgen

2Doc: Dying to live

In KRO-NCRV 2Doc: Dying to live ziet huisarts Mirjam Willemsen de dood elke dag in de ogen. Ze begeleidt terminale zieken, maar zelf is ze ook een patiënt met ongeneeslijke kanker. In de tijd die haar nog rest, doorbreekt ze met tomeloze inzet het taboe rond doodgaan. Dit, om de levenseindezorg te verbeteren.

2Doc: Dying to live

Rampvlucht

Nog jaren na de crash hielden de geruchten rondom de Bijlmerramp aan. Journalisten Vincent Dekker en Joost Oranje, voormalig politici Rob Oudkerk en Rob van Gijzel en dominee Otto Ruff van stichting Nabij blikken in de documentaire terug op die periode. 

Bijlmervliegramp, dramaserie Rampvlucht

ANKIE de olympische weduwe

Documentaire over de terreuraanslag tijdens de Olympische Spelen in München van 1972, waarbij elf Israëlische atleten werden vermoord.

Ankie de olympische weduwe

Clinton Young: About time

Het onmogelijke is gebeurd: Clinton Young die in een Texaanse dodencel bijna 20 jaar wachtte op zijn executie, mag onder voorwaarden zijn nieuwe proces in vrijheid afwachten. Eind januari 2022 verliet de 38-jarige Clinton de gevangenis en raakten zijn voeten voor het eerst sinds zijn tienerjaren het gras. 

Clinton Young

2Doc: Wij praten niet

Wij praten niet laat zien hoe belangrijk het is dat we vroegtijdig signaleren wat seksueel geweld is, in een wereld waarin jongeren zich vaak niet veilig genoeg voelen om hierover te praten.

2DOC Wij praten niet

2Doc: Liefsteling

'Genieten tot het gaatje' is het levensmotto van Hetty en Jeanne. Ook al zijn ze niet de jongsten meer, Hetty (76) en Jeanne (91) gaan eropuit, dansen op het strand, genieten van muziek, cultuur en vooral van elkaar. Het kleurrijke leven van deze vrouwen verandert als dementie meer grip krijgt op Jeanne. Hetty moet aanzien hoe de ziekte gaten slaat in de persoonlijkheid en het vermogen van haar 'liefsteling'.

2Doc: liefsteling

2Doc: Voorgoed samen

Loes (88) en Monique (74) houden al een halve eeuw zielsveel van elkaar. Maar sinds de dementie van Monique en de spierziekte van Loes zijn ze meer dan ooit afhankelijk van de ander. Ze willen niet ondragelijk lijden en besluiten gezamenlijk uit het leven te stappen.

2DOC Voorgoed Samen

2Doc: Eindeloos gepest

In de documentaire Eindeloos gepest zien we het verhaal wat Maryana. Het pestleed werd voor haar ondragelijk. Op een avond ging het mis. 

Eindeloos gepest - documentaire - Maryana 2.jpg

2Doc: Vader in de Tuin

Opa Koos (89) is weduwnaar en woont nog zelfstandig, maar hij vereenzaamt en zijn gezondheid gaat achteruit. Hij wil zijn laatste jaren niet in een verpleeghuis slijten. Schoondochter Anita oppert dat hij bij hen in de tuin mag komen wonen. 

2Doc: Vader in de Tuin

2Doc: In de ban van de bom

Frits Veerman bracht in de jaren zeventig de atoomspionage bij Urenco naar buiten, werd ontslagen en vecht al veertig jaar voor rehabilitatie.

 In de ban van de bom

2Doc: Belaagd

De dickpics van de directeur van Ajax en de misdragingen bij The Voice zorgden voor grote verontwaardiging. Deze verhalen worden afgedaan als incidenten, als het wangedrag van individuen, maar zijn het ook incidenten? Of is er sprake van een cultuur waarin seksuele intimidatie en geweld tegen vrouwen normaal is? 2Doc: Belaagd doorbreekt het zwijgen over seksueel overschrijdend gedrag.

Belaagd documentaire

Als eerste op de hoogte van onze programma's?

Meld je aan voor de nieuwsbrief