Pope Leo XIV (2-R) presides a Holy Mass on the Solemnity of the Holy Apostles Peter and Paul, in Saint Peter's Basilica, in Vatican City, 29 June 2025. EPA/ANGELO CARCONI

Rome, 29 juni 2025 – Paus Leo XIV heeft vanochtend in de Vaticaanse Basiliek nieuwe pallia gezegend om deze liturgische onderscheidingstekenen vervolgens bij 54 metropolieten op te leggen. Hij deed dat traditiegetrouw tijdens de pontificale hoogmis van het Hoogfeest van de Heilige Petrus en Paulus, tevens het patroonfeest van de stad en het bisdom Rome omdat beide apostelen volgens de overlevering in Rome de marteldood zijn gestorven. 

Een pallium is een witte wollen schouderband, die in de Katholieke Kerk tijdens de viering van de eucharistie wordt gedragen door de bisschop van Rome, de Latijnse patriarch van Jeruzalem en door aartsbisschoppen die aan het hoofd staan van een kerkprovincie (metropolieten).

27.06.2025  –  Paus legt zelf weer het pallium op

De plechtigheid werd bijgewoond door zo'n 5.500 gelovigen in de basiliek. Op het Sint-Pietersplein stonden ondanks de hitte nog eens 5.000 mensen, die de viering via videoschermen volgden.

Pope Leo XIV preaches on the day of Saints Peter and Paul feast at St Peter's basilica in the Vatican, on June 29, 2025.

Eendracht der apostelen

In zijn homilie stond paus Leo stil bij de verschillen in karakter en getuigenis tussen de apostelen Petrus en Paulus. “Onze patronen hebben verschillende paden bewandeld, hadden verschillende ideeën, gingen soms de confrontatie aan en botsten met evangelische openhartigheid. Toch heeft dit hen er niet van weerhouden de concordia apostolorum te beleven, dat wil zeggen een levende gemeenschap in de Geest, een vruchtbare harmonie in verscheidenheid. Zoals Augustinus zegt: ‘Slechts één dag is gewijd aan het feest van de twee apostelen. Maar ook zij waren één. Hoewel ze op verschillende dagen gemarteld werden, waren ze één’ (Toespraken 295, 7.7)”, aldus Leo, die lid is van de augustijner orde. 

De wereld maar ook de kerk zelf heeft volgens de paus dringend behoefte aan een dergelijke harmonie. In het pastorale leven, in de oecumenische dialoog, in de vriendschappelijke relaties met de wereld, wordt elke kerkelijke gemeenschap opgeroepen een “laboratorium van eenheid” te zijn, opdat iedereen met zijn of haar eigen persoonlijke geschiedenis leert om samen met anderen op weg te gaan, aldus Leo XIV.