Het is 2022 als Wieteke de vacature ‘Online Foodredacteur’ ziet. Ze stuurt ‘m door naar vrienden: ‘Ooit een vacature gezien die beter bij me past dan deze?’ Enthousiast vertelt ze waarom deze functie op haar lijf geschreven is.
‘Linkse bubbel’-kant van het spectrum
‘Het is aan onze generatie om ervoor te zorgen dat volgende generaties kunnen doorleven.’ Dat werd Wieteke duidelijk toen ze een minor Native American studies volgde aan de San Francisco State University. ‘Ik heb altijd een fascinatie gehad voor Native American culturen, die natuur op een religieuze wijze benaderen, in plaats van het te zien als iets wat je naar je hand kunt zetten.’ De verhalen van de vele activistische Native American vrouwen die ze toen hoorde, plantten het zaadje voor Wietekes loopbaan.
‘Door je alleen met like-minded mensen te omringen, krijg je minder voor elkaar’
Terug in Nederland wist Wieteke één ding zeker: ‘Ik moet zelf op de barricades gaan staan.’ Ze deed vrijwilligerswerk voor een actiegroep die oliemaatschappijen probeert te verduurzamen en werkte bij een restaurant dat voedselverspilling tegengaat. ‘Ik bevond me best wel aan de ‘linkse bubbel’-kant van het spectrum. Leuk, maar door je alleen maar met like-minded mensen te omringen, krijg je soms wat minder voor elkaar.’
‘Ik wil niet bij een bedrijf werken dat zoveel mogelijk winst wil maken. Mijn passie ligt bij het verspreiden van een boodschap op een zo positief mogelijke manier,’ vertelt Wieteke. En omdat ze altijd geïnteresseerd is geweest in eten, viel met deze vacature alles op z’n plek.
Een heel dorp aan volgers
Wieteke vindt haar functie afwisselend: ‘Ik kan op één dag schrijven, fotograferen, recepten maken, nieuwe online plannen bedenken en vergaderen met mensen van allerlei verschillende afdelingen. Met hen praat ik niet alleen over eten, maar ook over hoe je de mooiste video maakt of hoe je een boodschap op een overtuigende manier overbrengt.
Hoe haar werkdag eruitziet, hangt af van welke programma’s er op dat moment lopen. Vaak maakt ze online content voor Keuringsdienst van waarde, BinnensteBuiten of Pointer. Een selectie van deze content komt terug in de tweewekelijkse Eerlijker eten nieuwsbrief. ‘Inmiddels volgen al meer dan 40.000 mensen ons, een heel dorp!’
In alle content die Wieteke maakt, probeert ze een duurzaam aspect te mengen. ‘Mensen die niet weten waar ze moeten beginnen, probeer ik een helpende hand te bieden door opties te geven. Welke groente is wanneer in het seizoen? Hoe gebruik je de héle groente? En wat doe je ermee als het per ongeluk toch een beetje rimpelig is geworden?’
Restaurant van de toekomst
Restaurant van de toekomst vond Wieteke een van de mooiste projecten waaraan ze heeft meegewerkt. ‘De wereldbevolking groeit en door klimaatverandering worden voedselsoorten steeds schaarser. Restaurant van de toekomst gaat op zoek naar concrete oplossingen voor dit probleem.’
‘Dit is precies hoe ik denk dat activisme eruit zou moeten zien’
Wieteke dacht de online plannen voor dit programma uit. ‘Ik ben trots op het online kookboek dat we hebben gemaakt. Hierin heb ik verschillende chefs en influencers gevraagd naar hun favoriete futureproof recept. Alles wat ik leuk vind, komt in dit boek samen. Het is precies hoe ik denk dat activisme eruit zou moeten zien.’