"Waar komt de rekening straks terecht? Bij de volgende generatie of gaan we die eerlijk delen? Het is twee voor twaalf", In onze rubriek 'The Young Ones' gaan we op zoek naar de twintigers op de politieke kieslijsten. Deze keer spreken we met de jongste kandidaat van het CDA: Harmen Krul.

Harmen Krul CDA

Wie is Harmen Krul? 

Het was een flink heen-en-weer gebel, voordat we deze jonge CDA'er te pakken kregen. Voor de enige twintiger op de kieslijst van zijn partij, is de aanloop naar 17 maart een drukke periode. Uiteindelijk neemt de 26-jarige politicus uit Den Helder de telefoon op. "Sinds mijn achttiende ben ik militair en inmiddels ook fractievoorzitter van de Gemeenteraadsfractie in Den Helder", vertelt hij als we hem vragen zichzelf voor te stellen. "Daarnaast ben ik groot Feyenoord-fan, dus er worden ook de nodige voetbalwedstrijden gekeken."

Op school werd ik naar voren geschoven als er ergens over geklaagd moest worden

Harmen Krul

"Van jongs af aan ben ik een politiek-junkie, een politieke-nerd", maar waar zijn fascinatie precies vandaan komt, weet hij niet. "Het begon al op de middelbare school, waar ik altijd naar voren werd geschoven als er ergens over geklaagd moest worden. Mensen zeiden toen al; 'jij zou de politiek in moeten'."

Om deze reden wist ik: de politiek daar moet ik zijn…

"Ik heb me altijd verbaasd over de uitspraak: 'jongeren hebben de toekomst'," begint Harmen. "Dat is zo'n uitspraak die je vaak hoort, zeker als je jong bent. Maar waarom vragen we de jeugd dan niet veel vaker hoe die toekomst er dan uit zou moeten zien?" Vraagt de jonge politicus zich af. "Wij zijn de generatie die alles erven uit de huidige samenleving; hoe we bijvoorbeeld met elkaar en de planeet omgaan. Waarom moeten we dan zo lang wachten op het vormgeven van die toekomst?"

"Heel soms wordt er aan jonge mensen gevraagd om mee te denken. Dan volgt er een fotomoment, waarna het plaatje uiteraard behendig op het internet wordt gepost. De boodschap die daarbij wordt gedeeld? 'Jongeren mogen meedenken'," dat stoort Harmen mateloos. "Jongeren zouden veel meer achter de knoppen moeten zitten. Wij moeten het verschil maken en laten zien dat leeftijd daar niets mee te maken heeft."

Ik weiger te accepteren dat kansengelijkheid onder jongeren afneemt

Harmen Krul

Dit is waarom ik op de barricade wil staan...

"Ik begrijp gewoon niet… Nee, Ik áccepteer niet, dat er in een tijd van relatief economische welvaart, de kansengelijkheid onder jongeren aan het afnemen is. Ik weiger dat te accepteren", stelt hij. "In het onderwijs zie je dat jonge mensen zich in de schulden steken om überhaupt te kunnen studeren en tegelijkertijd zien we een overheid die zich daar niet druk om maakt. Ook op de arbeidsmarkt rollen jongeren van traineeship, naar traineeship en kun je nergens meer een vast contract krijgen. Vervolgens kom je terecht op een ongelijke woningmarkt en mocht je dan eindelijk een contract hebben getekend, heb je alsnog geen uitzicht op een vaste plek."

Lees ook:

"In mijn directe omgeving zie ik dat mensen vastzitten en niet verder kunnen. Een maat van mij is 32 en woont thuis, omdat hij geen plek kan vinden. En van de week ging ik in Amsterdam in gesprek met studenten aan de UvA, waar iemand vertelde dat 'ie niet op DUO durft te kijken, uit angst voor de hoogte van zijn studieschuld. Dat is iets dat de overheid principieel niet zou moeten willen." Daarom is het belangrijk dat jongeren van zich laten horen, vindt Harmen. "Minder dan één procent van de Kamerleden is nu twintiger; dat kan gewoon niet, op een groep van bijna anderhalf miljoen twintigers in ons land."

Hierom ben ik de juiste persoon om in de bres te springen…

"Dat moet nog maar moet blijken, is het makkelijke antwoord", lacht Harmen. "Maar hier in Den Helder was ik 23 toen ik begon en inmiddels heb ik hier laten zien hoe belangrijk het is dat jonge mensen zich politiek uitspreken."

Iedereen probeert pootje te haken bij elkaar

Harmen Krul

"Politiek moet gaan over overeenkomstigheden en minder over verschillen", stelt hij. "De politiek die we op tv terugzien is een vorm waarbij mensen worden aangevallen; iedereen probeert pootje te haken bij elkaar. Als je je dan afvraagt waarom jongeren niet geïnteresseerd zijn in politiek, heb je daar het antwoord. We moeten stoppen met dat geruzie de hele tijd, daar zit niemand op te wachten en zeker de jongste generatie niet."

Toen dit gebeurde wist ik: dit moet anders…

"Ik zat naar een debat te kijken waarin politici lieten weten zich te kunnen inleven in de wereld van jongeren, terwijl ik merkte dat dat totaal niet zo was. Het ging over het leenstelsel en op dat moment besefte ik; daar moet een jongere staan, toen wilde ik me kandideren. Een jongerendebat voeren zonder een jongere, is een teken aan de wand."

Lees ook:

De politiek is het juiste middel om mijn doel te bereiken omdat…

"Politiek lijkt misschien abstract, maar heeft wel een directe impact op het dagelijks leven. Problemen van nu zijn écht de problemen van de volgende generatie en dat merken zij. Er is nu meer reuring onder jongeren dan vier jaar geleden."

Het is nu echt twee voor twaalf

"Als je terugblikt op de afgelopen twintig jaar, staan we op een kruispunt. Bijvoorbeeld als het gaat over klimaat, maar ook wat betreft huidige overheidsuitgaven. Die zijn enorm, maar waar komt die rekening straks terecht? Is dat bij de volgende generatie of gaan we die eerlijk delen? Het is nu echt twee voor twaalf."

Je bent jong en je wilt wat: dit compromis zou ik nooit sluiten…

"Het leenstelsel, daar ga ik nooit een compromis over sluiten. Ik vind het een onbegrijpelijk systeem. Er is slechts één partij die dit nog zo wil, dus zij zullen mee moeten met de rest", vindt hij. "Ik zie hoeveel stress dit stelsel veroorzaakt bij generatiegenoten, en dat in een tijd waar ze tot bloei zouden moeten komen. Het onderwijs zou een plek moeten zijn waar mensen tot hun recht komen, waar ze erachter komen wat ze later willen worden. Nu is het een stressvolle periode waarin mensen niet meer op rekeningen durven kijken en waar mensen zich in de schulden werken om een studie te bekostigen."

Voor deze serie zijn we op zoek gegaan naar de twintigers op de politieke kieslijsten. Ben je momenteel nog zwevend? De NRC heeft een handige Stemhulp, waarin je de standpunten van de politieke partijen overzichtelijk kan vergelijken. Of maak gebruik van de StemWijzer!