Zowel vragen om hulp als het accepteren ervan kan moeilijk zijn wanneer je in armoede leeft. Gelukkig bestaan er veel manieren die een stuk effectiever zijn. Daarom delen we graag tips hoe jij vandaag nog op allerlei manieren jouw steentje bij kan dragen.
Wees je bewust van je eigen privilege
Het is niet altijd makkelijk om over geld te praten. Volgens onderzoek praat 29 procent van de Nederlanders niet over hun financiële problemen met goede vrienden of familie. Daarom is het belangrijk om je bewust te zijn van de manier waarop je zelf over geld praat. Klaag je bijvoorbeeld over dat ene paar schoenen dat je niet kunt kopen, of dat je dit jaar maar één keer op vakantie gaat?
Probeer er rekening mee te houden hoe dit overkomt op iemand die minder te besteden heeft. Hierdoor voelt diegene zich misschien comfortabeler om met jou over financiële problemen te praten.
'Breng samen tijd door zonder geld uit geven'
Luister en leer
Wanneer diegene vervolgens iets deelt, is het belangrijk om zonder oordeel te luisteren in plaats van je eigen ideeën op te dringen. Het is natuurlijk goed bedoeld om iemand te willen helpen. Maar door mensen zelf te laten vertellen waar ze jouw hulp goed bij kunnen gebruiken, geef je ze de kracht en help je ze om de controle over hun eigen situatie te krijgen.
Wanneer iemand het lastig vindt om de juiste woorden te vinden, is het beter om open vragen te stellen. Vraag bijvoorbeeld niet: ‘Hoe gaat het?’, maar ‘Wat houdt je op dit moment het meeste bezig?’. Probeer ook niet meteen met oplossingen te komen of financieel advies te geven. Mensen hebben in het begin vaak behoefte aan iemand om mee te praten, niet aan een financieel adviseur.
Breng samen tijd door zonder geld uit te geven
Vaak doen vrienden samen leuke dingen, zoals een terrasje pakken of naar de bioscoop gaan. Als iemand het niet breed heeft, kosten deze activiteiten relatief gezien veel geld. Ze willen misschien niet als een slechte vriend overkomen en voelen zich verplicht om ‘mee te doen'.
Probeer daarom samen activiteiten te plannen die geen geld kosten, zoals samen thuis een kopje koffie drinken en bij te praten of te gaan wandelen.
Verspreid bewustzijn
Veel mensen denken helaas nog steeds dat armoede geen probleem is in Nederland. Alleen wanneer mensen zich bewust worden van deze armoede, kunnen stappen genomen worden om het tegen te gaan. Ook jij kunt hier een rol in spelen: deel bijvoorbeeld artikelen over armoede (zoals dit artikel) op sociale media, doe mee aan demonstraties of je sluit je aan bij vrijwilligersorganisaties. Hierdoor worden meer mensen aangemoedigd om ook in actie te komen.
Doneer geld en/of spullen
Dit is misschien wel het meest voor de hand liggende: doneer geld en/of spullen aan organisaties die zich bezighouden met armoedebestrijding. Zoek voedselbanken, daklozenopvangcentra of andere organisaties die zich richten op onderwijs en gezondheidszorg bij jou in de buurt.
Zo geeft Kansfonds met het initiatief 'Gewoon geld geven' twee jaar lang geld aan gezinnen die dat nodig hebben en steunt Stichting Armoedefonds organisaties die strijden tegen armoede in Nederland. Door persoonlijk contact te maken en je tijd en talent aan te bieden, kun je een directe impact hebben.
Het is belangrijk om iemand niet te beoordelen vanwege hun financiële situatie. Onthoud dat mensen om verschillende redenen in moeilijke tijden kunnen belanden, en het is belangrijk om de situatie met begrip te benaderen. Hoeveel tijd je ook hebt en wat je ook kiest om te doen, je kunt écht een verschil maken in het leven van iemand in nood. Ieder beetje helpt.