Keurige bosjes bloemen moeten het veld ruimen: woonbladen schrijven wilde weelderige bossen voor. Veldboeketten. Odes aan de natuur, vol bonte bloemen uit het seizoen, zo op je keukentafel. Een vaasje vol, vers van het veld. Maar op welk veld zijn deze bossen dan eigenlijk geplukt? De Keuringsdienst zoekt de bloemetjes buiten en komt erachter dat voor een veldboeket veel fantasie nodig is. 

Welk boeket heeft jouw voorkeur?
  1. Klassiek boeket 20% (70 stemmen)
  2. Veldboeket 44% (149 stemmen)
  3. Plukboeket 36% (123 stemmen)

Van welk veld komen die bloemen? 

Waar mensen vroeger bosjes rechte bloemen van dezelfde hoogte wilden, koopt nu iedereen wilde kromme bloemen van verschillende hoogtes. Tijdschriften, huizen en bloemisten staan vol veldboeketten. Een ronde bos bloemen is nou eenmaal passé. Maar wat maakt een bosje bloemen tot veldboeket? 

Een veldboeket zou samengesteld zijn uit veldbloemen: bloemen die van nature op een veld groeien. Maar wie online zoekt naar deze boeketten ziet een gigantische diversiteit aan bloemensoorten voorbij komen. Soorten die je waarschijnlijk nog nooit bent tegengekomen op een veld. Hoe zit dat? 

Wildplukken

Wie van plan is een willekeurig veld in te lopen en wat bloemen te plukken, kan met een duur bosje thuiskomen. Er zijn namelijk meerdere beschermde bloemen- en plantensoorten in Nederland, en die mag je niet zomaar plukken. Als je de verkeerde plant te pakken hebt -eentje die beschermd is - kun je hier een flinke boete voor krijgen.

KVW - bloemenveld

Veldboeket is een algemene term geworden. Wat een bos bloemen tot veldboeket maakt, is dat de bloemen natuurlijk ogen. Bij het schikken van het boeket wordt gewerkt met verschillende hoogtes, waardoor het veldboeket een weelderige uitstraling krijgt. Van orchideeën tot anthuriums. Paarse chrysanten tot oranje leeuwenbekjes. Je kunt ze allemaal vinden in hetzelfde veldboeket.

Mag het wel veldboeket heten? 

Bloemenkenner Rogier van Vugt heeft dan ook zijn bedenkingen bij de term veldboeket. ‘Anthuriums groeien alleen in stomend hete jungles, terwijl orchideeën van nature tot wel twintig meter hoog in bomen te vinden zijn’, aldus Vugt. Een knappe kop die dat in één en hetzelfde veld vinden kan.

Om nog maar niet te spreken over de bloemen in veldboeketten die überhaupt niet in het wild voorkomen, maar door mensen veredeld zijn. Veredelaars en kwekers spelen namelijk in op de wens van de consument, en ontwerpen compleet nieuwe bloemsoorten door middel van plantenveredeling. Het zijn voornamelijk bloemen die in geen velden of wegen te bekennen zijn. Maar hoe komen ze dan toch in onze veldboeketten terecht? 

'We moeten gaan heroverwegen hoe we aan onze bloemen komen.'

Rogier van Vugt, bloemenkenner

Een lokaal boeket met bloemen uit verre oorden 

Wie het antwoord wil weten moet in Aalsmeer zijn. Bijna alle bloemen uit de boeketten van bloemisten komen van de bloemenveiling vandaan. Ook de bosjes bloemen die veldboeketten heten. Vaak gekweekt in kassen en plantages van over de hele wereld. In Aalsmeer komen bloemen uit alle continenten binnen. Met 518.000 vierkante meter is Aalsmeer dan ook de grootste bloemenveiling, en het op drie na grootste gebouw ter wereld. Zo heb je een lokaal boeket met bloemen van elk continent.  

De levensduur van een boeketje is vaak maar anderhalve week. Daarna kan het de prullenbak in. Gunstig voor de bloemenindustrie, maar minder gunstig voor het milieu. Want de bloemen moeten immers van ver komen. Het paradoxale aan het verhaal is dat je bloemen koopt om een stukje natuur in huis te halen, maar hiermee wel bijdraagt aan meer natuurvervuiling. 

Moeten veldboeketten het veld ruimen? 

Maar moeten bloemen dan voor altijd het veld ruimen, of kunnen we ze met een gerust hart blijven kopen? Bloemenkenner Rogier van Vugt zegt dat bloemen voor altijd van deze tijd zullen zijn. Alleen zou de manier waarop we bloemen als wegwerpartikel zien, wél moeten veranderen. ‘We moeten gaan heroverwegen hoe we aan onze bloemen komen, hoe ze gekweekt worden, en waar we ze vandaan halen.’  

De bloemenindustrie zegt dat het nou eenmaal de aard van het product is, en dat bloemen onlosmakelijk verbonden zijn aan een positief geluksgevoel. De weelderige veldboeketjes zullen hoogstwaarschijnlijk niet snel uit de winkels, woonbladen en huizen verdwijnen. Toch weten vele verkopers van veldboeketten knap te verbloemen dat de bloemen niet van een veld, maar uit kassen en plantages van over de hele wereld komen. 

Waarom zijn bloemen zo duur?

Er zijn bloemisten, marktkramen en websites die de mooiste boeketten aanbieden. Maar wie zo’n artistiek ontworpen boeket wil kopen betaalt al snel de hoofdprijs. Dat terwijl de bloemen na een week de prullenbak in kunnen. De vraag rijst: waarom moet je zo diep in de buidel tasten voor dat fleurige vaasje bloemen?

Keuringsdienst van waarde - boeket bloemen