Wanneer je een boeket bij de bloemist of de supermarkt koopt, krijg je er standaard een zakje met poeder of vloeistof bij. Wil je dat je bloemen langer meegaan? Dan moet je dat zakje vooral gebruiken, zegt de fabrikant. Maar wat zit er in die mysterieuze zakjes? En werkt het echt?
Voeding voor je bloemen
De Keuringsdienst maakt om te beginnen een stop bij een bloemkweker. Want waarom krijg je als consument zo’n zakje bij elk boeket?
De kweker licht toe: ‘Er zit snijbloemvoeding in de zakjes met bouwstoffen die de bloem nodig heeft.’ Of de bloem daar echt iets aan heeft? ‘Ja, als ik alleen maar water drink, blijf ik ook niet overeind staan,’ voegt de kweker toe.
Geen voeding bij de kweker of supermarkt
De bloemen krijgen bij de bloemist of in de winkel soms ook al snijbloemvoeding toegediend om de bloemen zo lang mogelijk mooi te houden. Al kiezen sommige winkels of kwekers ervoor om enkel chloor aan de emmer toe te voegen. Dat zorgt er namelijk voor dat bacteriën in het water worden gedood.
Een bloemenkweker die enkel chloor gebruikt zegt hierover het volgende: 'Het is een stuk duurder om die snijbloemvoeding toe te voegen, en de bloemen staan, als het goed is, toch snel bij de klant thuis in een vaas.' Maar wat zit er dan precies in die zakjes?
Drie componenten in snijbloemvoeding
We vragen het aan een van de grootste producenten van zakjes snijbloemvoeding. Zij zeggen dat de voeding uit drie bestanddelen bestaat: voedingsstoffen, pH-regulatoren en wateropnamebevorderaars. Maar welke ingrediënten dat precies zijn?
Adinda Blokker, communicatiemanager van de bloemvoedingproducent, zegt hierover: ‘Wij doen helaas geen uitspraken over de exacte ingrediënten. Dat is bedrijfsgeheim.’
Suiker, zuur en een bacteriedodend middel
De Universiteit van Wageningen doet onderzoek naar snijbloemvoeding. Misschien weten zij wat er precies in de zakjes snijbloemvoeding zit.
Laurens Tjink, persvoorlichter van de universiteit, bevestigt dat er drie bestanddelen zijn die in vrijwel alle snijbloemvoeding zitten: ‘Een koolhydraat of suiker die de bloemen voedt, iets wat de pH verlaagt (een zuur) en daarmee de groei van bacteriën in het vaaswater vertraagt, en iets om de pH te bufferen zodat die laag blijft gedurende het vaasleven van de bloemen.’
Maar ook de Universiteit van Wageningen geeft aan geen uitspraken te kunnen doen over de exacte ingrediënten. ‘De samenstelling is het geheim van elke leverancier,’ aldus Tjink.
Simpele ingrediënten
Na verder graafwerk blijken het helemaal niet zulke mysterieuze ingrediënten te zijn. Welke exacte ingrediënten in het zakje zitten, verschilt per fabrikant, maar het komt neer op het volgende:
Suiker (veelal sucrose)
• Dit is gewone tafelsuiker.
• Het dient als energiebron voor de bloemen, omdat ze na het afsnijden geen fotosynthese meer kunnen doen.
• Het helpt om de bloemen langer stevig en fris te houden.
Zuur (veelal citroenzuur, maar kan ook aluminiumsulfaat, fosforzuur of ascorbinezuur zijn)
• Dit verlaagt de pH-waarde van het water.
• Water met een lage pH wordt gemakkelijker opgenomen via de stelen van de bloemen.
• Het voorkomt ook dat de vaten in de steel verstopt raken.
Desinfecterend middel (zoals bleekmiddel of een ander mild biocide)
• Dit doodt bacteriën, schimmels en gisten die anders het water zouden vervuilen en de stelen zouden verstoppen.
• Daardoor blijft het water helder en nemen de bloemen langer water op.
Hoe effectief zijn deze middeltjes?
Maar hoeveel langer blijft een boeketje nou goed wanneer je er zo’n zakje bloemenvoeding bij doet? ‘Dat is natuurlijk moeilijk te bepalen, want ieder boeket is anders. Ga maar uit van één tot drie dagen extra plezier van je bosje bloemen wanneer je een zakje voeding in de vaas gooit,’ legt een bloemenkweker uit.
Volgens de producent van de zakjes snijbloemvoeding kunnen bloemen in optimale omstandigheden zelfs 60 procent langer meegaan met de toevoeging van de voeding.
‘Wij hebben uitbloeiruimtes waar dagelijks bloementesten worden gedaan onder internationaal gestandaardiseerde normen. Daarnaast onderzoeken we de effecten van onze bloemenvoeding ook met onafhankelijke instituten zoals FloraHolland en Universiteit Wageningen,’ legt communicatiemanager Adinda Blokker uit.
Huis-tuin-en-keukenmiddeltjes
Snijbloemvoeding is dus wel degelijk effectief als je wat langer van je bosje bloemen wilt genieten. Maar kun je niet net zo goed zelf een huis-, tuin- en keukenmiddeltje maken als de basis uit vrij simpele ingrediënten bestaat?
Persvoorlichter van de Universiteit van Wageningen Laurens Tjink zegt daarover het volgende: ‘Dat kan, maar je krijgt niet altijd hetzelfde resultaat; de keuze van ingrediënten en de dosering zijn namelijk erg belangrijk. Azijn of chloor kunnen al bij lage doseringen tot bladvergeling of bladverbranding leiden. Als middelen gemengd worden, kunnen ze ook met elkaar reageren en niet alleen geen effect meer hebben, maar zelfs schade aanrichten.’
‘Als consument doe je heel veel moeite voor iets wat je meestal toch al met de bloemen mee krijgt,’ vervolgt Tjink.
Conclusie
Ondanks dat de snijbloemvoedingfabrikant niet wil vrijgeven wat er exact in de zakjes zit, lijken het vaak vrij simpele ingrediënten te zijn.
Ondanks het feit dat je met huis-tuin-en-keukenmiddeltjes in theorie hetzelfde effect kan bereiken, kun je volgens de Universiteit van Wageningen beter dat zakje voorverpakte snijbloemvoeding erbij gooien. Je krijgt het er immers toch al bij.
Hoeveel langer je bloemen mooi blijven hangt af van allerlei factoren. Maar de zakjes snijbloemvoeding zorgen er wel degelijk voor dat je langer van je bloemen kunt genieten.
