Er zijn bloemisten, marktkramen en websites die de mooiste boeketten aanbieden. Maar wie zo’n artistiek ontworpen boeket wilt, betaalt al snel de hoofdprijs. Dat terwijl de bloemen na een week de prullenbak in kunnen. De vraag rijst: waarom moet je zo diep in de buidel tasten voor dat fleurige vaasje bloemen?

Vraag en aanbod

De prijs die jij uiteindelijk voor je bosje bloemen betaalt, wordt gedeeltelijk bepaald op de bloemenveiling. Aalsmeer heeft de grootste bloemenveiling ter wereld. Er komen hier op jaarbasis zo’n elf miljard bloemen binnen. Vaak gekweekt in kassen en verscheept van over de hele wereld. Bestemd voor grossiers, die de bloemen in grote partijen inkopen en vervolgens doorverkopen aan een bloemist.

Hoe vaak koop jij bloemen?
  1. Wekelijks 27% (302 votes)
  2. Maandelijks 23% (257 votes)
  3. Zelden 50% (554 votes)

Koud transport 

Een groot deel van de bloemen die in Aalsmeer geveild worden - en uiteindelijk in jouw boeket terecht komen - worden uit landen als Colombia en Kenia geïmporteerd. De bloemen komen in gekoelde vliegtuigen uit deze verre oorden. Dat is nodig, omdat bloemen maar beperkt houdbaar zijn. En ze ook bij jou thuis nog een weekje mooi moeten blijven.

Arbeidsintensieve teelt

Maar de vliegreis is niet de enige factor die bijdraagt aan de hoge prijs. Het kweken van bloemen is een arbeidsintensief en langdurig proces op zich. Het planten van de zaden en het verzorgen van de planten tot het snijden, verpakken en verzenden van bloemen: het gebeurt nog altijd met de hand.

Het automatiseren van de bloementeelt is bijna onmogelijk. Niet alleen is iedere bloem anders; er moet ook anders mee worden omgegaan. Zo zijn sommige bloemen, zoals bijvoorbeeld rozen, gevoelig voor ziektes en plagen. Hierdoor is er extra zorg en aandacht nodig om deze planten gezond te houden.  

Seizoensgebonden 

Bloemen zijn in sommige gevallen seizoensgebonden, maar daar is in de bloemenwinkel of op de markt weinig van te merken. Consumenten willen eenmaal het hele jaar een goedgevulde vaas met bloemen op tafel hebben staan. Om aan die vraag te voldoen bestaat er kassenteelt. Weer of geen weer, met kassenteelt zorgen de telers voor een goedgevulde vaas met zomerbloemen in de winterkou.

Het telen van bloemen in kassen is de afgelopen jaren steeds kostbaarder geworden, omdat de energie- en gasprijzen in rap tempo zijn gestegen. De kassen zijn namelijk één of meerdere voetbalvelden groot, en verbruiken enorm veel energie. Bovendien zorgt de seizoensgebondenheid van bepaalde bloemen ervoor dat deze bloemen, ondanks kassenteelt, in sommige periodes schaarser zijn. En als de vraag groter is dan het aanbod, dan drijft dat de prijs op.  

Risico 

Er worden door de teler en bloemist ook risico’s doorberekend in de prijs. Met een product dat maar beperkt houdbaar is, zijn de risico’s een stuk groter dan met houdbare producten. Stel je voor dat een bloemenkweker speciaal voor Valentijnsdag 10.000 rozen kweekt, maar er maar 5.000 verkoopt, dan kunnen deze rozen na een paar dagen de prullenbak in. Om die pijn te verzachten, en om zichzelf in te dekken, berekenen bloemisten en kwekers dit risico vaak door in de prijs die jij uiteindelijk voor je boeketje betaalt.

De rol van veilingen 

Als de plant eindelijk op de plaats van bestemming is aangekomen - de bloemenveiling - is de prijs van de bloemen nog niet definitief vastgesteld. Bloemen worden daar verhandeld op een zogeheten veilingklok, waarbij de prijs daalt tot er een koper is gevonden. Dit zorgt voor dynamische prijzen, waar soms geen peil op te trekken is. Bij een grote vraag naar een bepaalde bloem, bijvoorbeeld rozen voor Valentijnsdag, kan de prijs snel oplopen. Vervolgens rekent een bloemist ook nog kosten door voor hun expertise, service en het samenstellen van het kunstwerkje dat jij uiteindelijk als boeket in huis zet.

Feestelijk product

Het ironische aan dure boeketten is dat je een product in huis haalt dat van nature gratis in de natuur te plukken zou moeten zijn. Toch moet je als consument vaak diep in de buidel tasten om een vaasje natuur in huis te halen. Bloemen zijn nou eenmaal onlosmakelijk verbonden aan verscheidene gelegenheden. Van bruiloften tot Valentijnsdag. Felicitaties tot moederdag. De bloemenlobby is druk bezig om consumenten zoveel mogelijk boeketjes te laten kopen, al moeten die van over de hele wereld komen. Consumenten willen nou eenmaal graag de bloemetjes binnen zetten zodat hun huis er een stukje fleuriger uit ziet.

Keuringsdienst van waarde: Veldboeket

Keurige bosjes bloemen moeten het veld ruimen: woonbladen schrijven wilde weelderige bossen voor. Veldboeketten. Odes aan de natuur, vol bonte bloemen uit het seizoen, zo op je keukentafel. Een vaasje vol, vers van het veld. Maar op welk veld zijn deze bossen dan eigenlijk geplukt? De Keuringsdienst zoekt de bloemetjes buiten en komt erachter dat voor een veldboeket veel fantasie nodig is.  

Keuringsdienst van waarde - Ersin met veldboeket in studio