De Nederlandse André en zijn Oekraïense vrouw Valentyna vluchtten samen met hun tweeling van 11 maanden naar Nederland. Ze woonden in de buurt van Kyiv, Oekraïne maar moesten toen de oorlog uitbrak vluchten. Wouter en Margot ontvangen André en zijn gezin met open armen.

Beslissing 

Het was voor Wouter en Margot geen moeilijke beslissing. Wouter zag een oproep op social media van André’s zus, waarin stond dat een gevluchte familie onderdak nodig had. "We wisten altijd al dat we ons huis open zouden stellen voor vluchtelingen als de mogelijkheid zich voordeed. We hebben er de ruimte voor en hebben dit altijd al willen doen. De beslissing om André en Valentyna in huis te nemen was snel gemaakt." 

Nederland geeft thuis

Met open armen 

André vond het spannend. Samen met zijn familie verhuizen en wonen met mensen die je nog nooit hebt ontmoet. "Je hebt op voorhand geen idee waar je terecht komt." De spanning veranderde bij aankomst al snel in een warm gevoel. "Het klikte meteen. We wisten gelijk dat we op een goede plek terecht waren gekomen."

Vanuit Nederland helpen André en Valentyna de mensen in Oekraïne. Zo hebben ze contact met het militair hospitaal in Kyiv. Wat ze in Oekraïne nodig hebben, sturen ze op.

Inspireren 

Wouter en Margot hebben een 2-jarig zoontje. Ze vinden het belangrijk om hem mee te geven dat je hulp moet bieden aan mensen in nood. Met zijn actie om thuis te geven aan vluchtelingen hoopt Wouter dat zijn zoontje dit later ook doet. "Ik hoop dat ik dit kan overbrengen aan mijn zoontje."

Wouter en Margot willen ook anderen inspireren met hun actie. In hun buurt merkt Wouter al dat veel mensen ook hulp willen bieden aan vluchtelingen. "Er is in mijn buurt veel animo om mee te helpen. Wanneer iemand iets nodig heeft, dan helpt de buurt elkaar om samen vluchtelingen te verwelkomen." Ze hopen hiermee andere mensen aan te zetten om ook thuis te geven aan vluchtelingen. "Waar we kunnen, willen we helpen."