Je bent gepassioneerd, zelfverzekerd en hebt veel wilskracht: allemaal tekenen dat jouw innerlijke vlam flink aan het branden is. Mag er bij jou wel wat olie op het vuur gegooid worden? Zin in morgen geeft tips. 

In iedereen brandt een innerlijk vuur. Dit vuur vertegenwoordigt je passies en je levensenergie. Het is de energie die je aanspoort in het leven, je creativiteit aanwakkert en je motiveert om je dromen te volgen.

Volgens de traditionele Indiase gezondheidsleer Ayurveda staat je innerlijk vuur in contact met je Manipura chakra, dat zich bevindt rondom je navel. 

Als dit chakra in balans is ben je doelgericht, voel je je zelfverzekerd en gemotiveerd en heb je goede zelfdiscipline en een sterke wilskracht. Je bent onafhankelijk en assertief, ervaart een heldere geest en kunt liefde en vreugde in volle teugen ervaren. 

Grote vlam of smeulend vuurtje?

Als je Manipura chakra uit balans is ervaar je juist emotionele onrust. Je bent sneller oververhit en prikkelbaar, kan erg onzeker en jaloers worden en je bent makkelijk te beïnvloeden. Je bent constant op zoek naar bevestiging van anderen, in plaats van dat je het in jezelf kunt vinden. Ook kun je last hebben van slapeloosheid, angst en concentratieproblemen.

Het zou natuurlijk fantastisch zijn als er altijd een grote, warme vlam in je brandt. Maar laten we eerlijk zijn, soms is het niet meer dan een smeulend vuurtje. In de waan van de dag is het heel makkelijk om het contact met je passies en levensenergie kwijt te raken. Verplichtingen, routines en de verwachtingen van anderen nemen de overhand en voor je het weet ben je volledig opgebrand.

'Wie de wereld wil verwarmen moet een groot vuur in zich dragen'

Schrijver Phil Bosman

Gelukkig zijn er heel wat manieren om je innerlijk vuur weer op te stoken. Zin in morgen zet er een aantal voor je op een rijtje. 

Vuurademhaling

De vuurademhaling, of Kapalabhati, is een krachtige ademhalingstechniek om je innerlijke vuur aan te wakkeren. Zo doe je ‘m:

  • Ga rechtop zitten met je handen op je knieën
  • Adem een aantal keer diep, maar rustig in en uit
  • Adem in door je neus en adem dan voor driekwart uit. De resterende lucht duw je door de neus naar buiten terwijl je tegelijkertijd je buikspieren naar binnen trekt. Hier mag best een luid, snuivend geluid bij vrijkomen
  • Herhaal deze manier van in- en uitademen 10 keer
  • Ontspan en laat je ademhaling weer rustig terugkomen in normaal ritme en neem de tijd om te voelen wat er in je lichaam veranderd is.
  • Je kan zo’n drie rondes van de vuurademhaling doen
  • Let op: de vuurademhaling is een oefening voor gevorderden. Ben je nieuw op het gebied van ademoefeningen? Probeer dan eerst laagdrempeligere technieken uit. 

Vurige yogaposes 

Deze drie yogaposes helpen je jouw innerlijk vuur nieuw leven in te blazen.

  • De stoelhouding 

Ga rechtop staan met je voeten naast elkaar. Breng je armen omhoog en laat je handpalmen naar elkaar toe wijzen. Buig je knieën en breng je billen naar achteren, alsof je op een stoel gaat zitten. Houd je rug tijdens deze pose zo recht mogelijk.  

  • De adelaarshouding

Ga rechtop staan met je voeten naast elkaar. Verschuif je gewicht op je linkerbeen. Buig iets door je knieën en breng je rechterbovenbeen over je linkerbovenbeen. Haak je rechtervoet achter je linkerenkel. Strek je armen voor je uit en breng je rechterarm boven je linkerarm. Buig je armen tot je ellebogen elkaar raken en breng je handpalmen naar elkaar toe. Haak je vingers in elkaar en adem rustig in en uit. 

  • De boothouding

Ga zitten met je benen recht naar voren. Plaats je handen achter je lichaam met je vingers naar je toe. Leun iets naar achter zodat je billen goed in de grond drukken. Houd je rug recht en span je buikspieren aan. Breng je benen omhoog, eerst met gebogen knieën. Strek je je armen voor je uit, met je schouders laag en je handen naast benen. Als je goed in balans bent, strek je beide benen recht naar boven. Breng je armen naar boven, richting je tenen. 

Meer handige tips?

Schrijf je dan in voor de KRO-NCRV inspiratienieuwsbrief

Zin in morgen - Thomas mediteert