Het is niet weg te denken uit de meeste Nederlandse harten. Kerrie: de gele smaakmaker die je van bloemkool tot kip kunt gebruiken. Maar wat is het eigenlijk en hoe veroverde dit gele goedje onze keukenkastjes?

Hoewel je in het supermarktschap kerriekruiden kunt vinden, is het eigenlijk een mix van allerlei specerijen en kruiden. Dit samengestelde mengsel, ook wel melange genoemd, is in vele variaties te vinden.

De samenstelling van kerriepoeder kan flink verschillen, maar deze melange kan makkelijk tien verschillende kruiden en specerijen bevatten. In de meeste kruidenmengsels voor kerrie vindt je echter standaard gember, kardemom, koriander, kruidnagel, kummel, kurkuma, komijn en zwarte peper. Maar hoe hebben al deze exotische specerijen hun weg naar Nederland gevonden?

Heeft dit gele goedje ook jouw hart weten te veroveren?
  1. Ja! 83% (15 votes)
  2. Nee! 17% (3 votes)

Rebels mengsel

Het Nederlandse kerrie en het Engelse curry zijn beiden afgeleid van het Tamil-woord kari. Dat zoiets als gekruide saus betekent, en van origine uit Zuid-India komt. Door de kolonisering van India raakten ook de Britten bekend met deze gekruide saus, en wilden de kari maar al te graag in Engeland namaken. Op deze manier verscheen in het kruidenmengsel in Engeland, waarna het de Noordzee overstak en in Nederland zijn intrede deed. Toch duurde het jaren voordat kerrie ingeburgerd raakte.

Populair werd de gele smaakmaker in de jaren zestig. Het was de tijd van de hippies en de provo’s. En die waren wel klaar met de standaard Hollandse pot van aardappelen, vlees en groenten. Om zich tegen dit ‘keurige’ eetpatroon af te zetten, werd steeds vaker uit de buitenlandse keuken gegeten. De populariteit van kerrie nam steeds verder toe. Het hoogtepunt in populariteit werd bereikt toen producenten voor het eerst een Nederlandse kerrie op de markt brachten.

Sindsdien is kerrie niet meer weg te denken uit onze keuken. Dat het zo populair is gebleven, heeft vooral te maken met kenmerken die kerrie heeft. Het is goedkoop, het is eenvoudig te gebruiken en het heeft een mooie kleur. Volgens voedselexperts dus ideaal voor de Nederlandse consument.

Kerrie heeft ook als bijkomend voordeel dat het bijna overal op kan. Ook over Hollandse groenten als aardappels en bloemkool. Daarmee is kerrie een onmisbaar onderdeel geworden van de Hollandse keuken.

Meer Keuringsdienst van waarde?

Schrijf je in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief. Al duizenden mensen gingen je voor.

Keuringsdienst van waarde - Maarten - vissaus