Rotte eieren, natte stal of mest, veel natuurwijnen ruiken niet lekker. Keuringsdienst van Waarde dook in de wereld van natuurwijnen en zocht uit hoe dit komt. Zo weet jij de volgende keer precies wat er in je wijnglas zit!

Natuurwijn

Natuurwijn, funky wijn of toch non-conventionele wijn? Hoe je het ook wilt noemen, het zou volgens velen wijn zonder hoofdpijn zijn. De reden dat deze wijn voor minder hoofdpijn zou zorgen, komt doordat de natuur de vrije hand krijgt door het hele productieproces heen, dat is dan ook direct het grootste verschil tussen wijn en natuurwijn. De mens grijpt niet in met gistingsproducten, maar de wijn moet via natuurlijke wijze zijn alcohol verkrijgen. Bovendien wordt er volgens de filosofie van natuurwijnmakers geen sulfiet toegevoegd aan natuurwijn. In de gewone wijn zit wel sulfiet, zodat deze langer houdbaar is. Bij natuurwijn gaat alles volgens de regels van de natuur.

Sulfiet 

Het gebrek aan sulfiet zorgt ervoor dat alcohol in het lichaam sneller afgebroken wordt door de lever. Althans in verhouding tot sulfiethoudende wijnen. Sulfiet vertraagt namelijk de afbraak van alcohol door de lever. De alcohol in natuurwijn kan dus wel sneller afgebroken worden door je lichaam. Maar of het ook daadwerkelijk zorgt voor minder hoofdpijn valt te betwisten. 

Natuurwijn

Stinkwijn

Daarnaast kwam de Keuringsdienst erachter dat de welbekende stank van natuurwijn ligt aan een foute gist die het fermentatieproces abrupt heeft verstoord en de wijn doet stinken. Natuurwijnmaker Dido Voorma: 'Er zijn verkeerde gisten die ook in de wijn kunnen sluipen, het hoort niet te stinken.' Toch wordt deze stinkwijn aangeboden op de markt en betaalt men daarbij de prijs van natuurwijn.

'Er zijn verkeerde gisten die ook in de wijn kunnen sluipen, het hoort niet te stinken.'

Dido Voorma, Natuurwijnmaker

Keuringsdienst van Waarde: Natuurwijn

Ooit was wijn een doodsimpel druivendrankje. Toen ging men er ingewikkeld mee doen. En nu is er weer wat nieuws: wijn als de doodsimpele drank van ooit.

Natuurwijn

Keurmerk

Iedereen kan zomaar natuurwijn verkopen, er hangt namelijk geen keurmerk of beschermde term aan vast. Dus er valt niet met zekerheid vast te stellen of de wijn die je in de winkel koopt ook daadwerkelijk natuurwijn is. Doorgaans betaalt men wel flink meer voor natuurwijn.

Meer van dit soort weetjes?

Schrijf je nu in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief.

Natuurwijn