Kloostercast Zomerretraite

Zin in zomerse rust? Dompel je deze zomer onder in de stilte en bezinning van het kloosterleven. Onderweg naar vakantie, tijdens een boswandeling of vanuit de luie stoel beleef je de Kloostercast Zomerretraite.

↓ Scroll naar beneden, klik en ontspan ↓

Zuster Nadia

Wat is de kracht van stilte?

Nadia Kroon (34) is haar leven lang al op zoek naar de waarheid. Deed zij dat eerst discussiërend, nu is daarvoor studie en stilte in de plaats gekomen.

Luister hier

Thomas Quartier

Geloven zonder twijfel?

Thomas is vernoemd naar de apostel Thomas, die bekend staat als een twijfelaar. Deze apostel is voor hem steeds meer gaan betekenen, want geloof kan niet zonder twijfel vindt hij. 

Luister hier

Hans Peter Bartels

De beste manier om dankbaarheid te tonen

De 35-jarige Franciscaan Hans-Peter vindt een antwoord bij Franciscus (1182-1226): God te loven en te danken door steeds meer jezelf te worden. 

Luister hier

 

peternissen

Hoe leer je mildheid?

Peter Nissen is emeritus hoogleraar kerkgeschiedenis en oblaat bij de Sint-Willibrordsabdij in Doetinchem. Hij leeft al 51 jaar met de regel van Benedictus, die hem mildheid heeft geleerd en ervoor zorgde dat hij weer terugkeerde naar de Rooms-Katholieke Kerk.

Luister hier

 

Isabella Wijnberg Kloostercast

Hoe kan je eenvoudig en vreugdevol leven?

Voor advocaat en toegewijd zuster Isabella Wijnberg is vreugdevol leven onlosmakelijk verbonden met eenvoudig leven. Teveel geld en bezit kunnen je onvrij maken. 

Luister hier

 

Hetty Berflo

Wie is heilig?

Dit jaar is het twee jaar geleden dat paus Franciscus de Nederlandse hoogleraar en priester Titus Brandsma heilig verklaarde. Hetty Berflo over deze heilige.

Luister hier

 

Michael-Dominique Machielse

Wat betekenen zintuigen voor je geloof?

We zijn het ons misschien niet altijd bewust, maar onze vijf zintuigen zijn van grote betekenis voor ons geloof. Michaël-Dominique Magielse laat zien op welke manier. Hij is dominicaan en woont in een klooster hartje Rotterdam. 

Luister hier

 

monica

Waar blijft je lichaam in het klooster?

Dat neem je mee zegt kanunnikes Monica Raassen. Het gaat erom: Wat doe je met je lichamelijke gevoelens? Dat geldt overigens ook buiten het klooster!

Luister hier

 

gerard

Hoe herken je een zielsverwant?

Hoe herken je een zielsverwant? Een lastige vraag, vindt benedictijner monnik Gerard Mathijsen, maar hij gaat op zoek naar een antwoord.

Luister hier

 

Maria van Mierlo

Wat is de waarde van bezit?

Mag je meer bezitten dan je strikt nodig hebt? Ja, zegt Maria van Mierlo maar ze geeft ook een grens aan: Het wordt problematisch, als dat wat je over hebt ongebruikt blijft of ronduit slecht voor je is.

Luister hier

 

peternissen

Wat is de tijd heiligen?

Peter Nissen over het heiligen van de tijd door stil te staan bij speciale momenten in het jaar.

Luister hier

 

Rebecca Braun

Koos jij de weg of koos de weg jou?

Rebecca Braun, abdis van het Clarissenklooster Sint Josephsberg in Megen, stelt zich de vraag: Koos ik de weg of koos de weg mij?

Luister hier

 

joost_jansen

Waar blijft je lichaam in het klooster?

Religieuzen worden soms voorgesteld als wezens die louter in het geestelijke zich voortbewegen. Ze lijken dan onaards, aseksueel, niet van deze wereld.
Dit is onjuist, zegt Joost Jansen, norbertijn van de Abdij Berne te Heeswijk. Religieuzen hebben hart, ziel én lichaam.

Luister hier

 

monica

Wat is wijsheid?

Monica Raassen is niet zo dol op eigenwijze mensen, des te meer op wijze mensen. Waar zit het verschil? Het bijbelboek Spreuken zegt: de wijsheid is een geest die de mensen liefheeft.

Luister hier

 

Hans Peter Bartels

Waarom is bidden niet genoeg?

Hans Peter Bartels vindt een antwoord in een verhaal over de heilige Franciscus.

Luister hier

 

Zuster Nadia

Is God te begrijpen?

Als je denkt je God te kennen, loop je het gevaar een afgodsbeeld van God te maken. Zij geeft als tip een meditatie met open handen te doen. 

Luister hier

 

gerard

Waar is je thuis?

Gerard Mathijsen werd benedictijner monnik in 1958 en heeft nogal wat zien veranderen.

Luister hier

 

Isabella Wijnberg Kloostercast

Hoe maak je een saaie lezing interessant?

Hoe kun je een saaie lezing of een saaie preek tot iets boeiends maken? Probeer eens op een andere manier te luisteren, zegt Isabella Wijnberg ze is advocaat op de Amsterdamse Zuidas en toegewijd zuster

Luister hier

 

Henk Erinkveld

Waar liggen je wortels?

Een klooster is nog steeds een pleisterplaats voor de ziel. Mensen komen met elkaar in gesprek over wat hen beweegt, waar ze naar op zoek zijn. 

Luister hier

 

Michael-Dominique Machielse

Hoe kun je elkaar tot zegen zijn?

Dominicaan Michael-Dominique Magielse vertelt hoe we elkaar tot zegen kunnen zijn

Luister hier

 

Zuster Nadia

Wat leert de patrones van Europa ons?

De 34-jarige Nadia Kroon is geïnspireerd door wijsheid van haar medezuster uit de Middeleeuwen, de dominicanes Catharina van Siena,  later ook patrones van Europa. Zij zei: ‘Wees wie je bedoeld bent te zijn en je zult de wereld in vuur en vlam zetten.’

Luister hier

 

gerard

Overgave, waarom zou je?

Deze vraag roept bij Gerard Mathijsen een benauwende jeugdherinnering op. Overgave vraagt om een groei in volwassenheid, een groei in geloof ook. Als het lukt, zit je als een vrij man te paard.

Luister hier

 

peternissen

Wat is bidden?

Praten over gebed doen mensen niet gemakkelijk. Peter Nissen waagt een poging: In het gebed ben je in Gods aanwezigheid en mag je zijn, zoals je bent.

Luister hier

 

monica

Hoe ga je om met gemis?

Hoe met gemis om te gaan kent geen algemene handleiding. Wat weg is komt nooit meer terug, maar de herinnering blijft altijd en die kun je oproepen waar en wanneer je wilt.

Luister hier

 

gerard

Wat is de betekenis van dromen?

Gerard Mathijsen gaat te rade bij verschillende dromers en komt tot de conclusie dat geloven in dromen een goede zaak kan zijn, maar dat dromen ook bedrog kunnen zijn. Onderscheid hierin maken is belangrijk.

Luister hier

 

Thomas Quartier

Het Koninkrijk van God, wordt dat nog wat?

Jezus sprak vaak over het Koninkrijk van God. Hoe staat het daarmee, wordt dat nog wat? Voor Thomas Quartier ligt het antwoord niet in de toekomst, maar in het heden.

Luister hier

 

Rebecca Braun

Moet je altijd naar het hoogste streven?

En wat is dat dan? Rebecca Braun, abdis van het Clarissenklooster in Megen vindt het antwoord bij de Paulus: Streef de liefde na, die vormt de grond van ons bestaan.

Luister hier

 

peternissen

Wat is de kracht van kwetsbaarheid?

Kwetsbaarheid hoort bij ons mens zijn, daar hoef je je niet voor te schamen. De erkenning van je eigen kwetsbaarheid maakt je ook gevoeliger en barmhartiger voor de kwetsbaarheid van je medemens, zegt Peter Nissen.

Luister hier

 

Zuster Nadia

Wat is de spiritualiteit van het hoofd?

Het lijken twee tegenpolen: geloof en wetenschap. Niet voor dominicanes Nadia Kroon en haar kloosterorde van de dominicanen. De ordestichter Dominicus noemde studie zelfs één van de gebedshoudingen. Door studie voelde hij verbondenheid met God. 

Luister hier

 

Maria van Mierlo

Hoe leef je met aandacht?

Hoe kun je een ‘gewone’ dag tot iets bijzonders maken. Maria van Mierlo heeft daar wel een idee over: Begin de dag met aandacht door tien minuten stil te zijn. Op een vaste plek, een vast moment, vóór al het andere dat je moet doen.

Luister hier

gerard

Kan je met vasten overdrijven?

Gerard Mathijsen waarschuwt ons: 'Vasten is goed, overdrijven niet.' Zijn inspiratiebron is de regel van Benedictus die oproept in alles het juiste midden te zoeken.

Luister hier

monica

Wat is de kracht van overgave?

We hebben graag controle over ons leven. Waarom is het belangrijk om je toch in bepaalde situaties te kunnen overgeven? Het werkt bevrijdend, denkt zuster Monica.

Luister hier

Zuster Nadia

Hoe kun je in vrede met elkaar leven?

De 34-jarige Nadia Kroon is dominicanes in een nieuw klooster in Nijmegen. Ze vertelt waarom de bijbeltekst 'Als één lijdt, lijden allen' nog steeds zeer actueel is.

Luister hier

Maria van Mierlo

Wat heeft werk je levensweg te maken?

Hoe vind je een goede balans tussen je werk en je levensweg? Belangrijke vraag hierbij is: 'Geeft je werk je de kans om het verlangen van je ziel tot uiting te brengen in dit leven?' Het antwoord op deze vraag leidde bij Maria tot een verandering in haar werk.

Luister hier

Rebecca Braun

Genieten, hoe doe je dat?

Je zou het misschien niet direct denken, maar het klooster kan een leerschool voor genieten zijn. Vaak verwarren we amusement of kortstondig plezier met genieten.

Luister hier

 

peternissen

Hoe luister je met je hart?

Echt goed luisteren naar de ander is een kunst en de moeite van het leren waard. Het gaat om luisteren met je hart en daar plaats maken voor die ander.

Luister hier

 

Een fijne zomer!

Het nieuwe seizoen van de Kloostercast start in het najaar