In Ruimteschip Aarde werpt astronaut André Kuipers een unieke blik op Nederland. De zesdelige documentaireserie zoomt in op onze leefwereld en zit boordevol fascinerende ruimte- en natuurbeelden die ons complexe, maar ook prachtige ecosysteem van dieren, planten en mensen uitlicht.

Preview van Ruimteschip aarde

Tekst gaat verder onder de video

André Kuipers in planetarium voor Ruimteschip aarde
1 min 10 s
Deze video op je eigen site plaatsen

In Ruimteschip aarde kijkt Nederlandse astronaut Andre Kuipers vanuit de ruimte naar de fascinerende planeet aarde waarbij hij inzoomt op Nederland en de wonderbaarlijke samenhang van alle ecosystemen met daarin mensen-, dieren- en plantenlevens.

Betoverende blik

Samen met verteller Kim van Kooten gaat André Kuipers op ontdekkingsreis in ons land, op zoek naar de schoonheid en kwetsbaarheid van de Nederlandse natuur en hoe wij als inwoners van Nederland daar in ons dagelijkse leven mee verbonden zijn.

De documentairereeks geeft een betoverende blik op ons land, aan de hand van nooit eerder vertoonde indrukwekkende natuurbeelden uit het archief van ESA/NASA en ruimtestation ISS en door mooie verhalen van bevlogen experts en natuurliefhebbers. 

'Wij zijn onderdeel van de natuur, alles hangt met elkaar samen'

André Kuipers

Thema’s

In elke aflevering van Ruimteschip Aarde staat een ander thema centraal: licht, water, bodem, lucht, natuur en de mens. Via deze thema’s wordt het unieke en complexe ecosysteem getoond op een manier die we nog niet kennen. 'We mogen ons verwonderen over hoe prachtig onze planeet is, maar vanuit de ruimte besef je des te meer hoe groot de impact van de mens is die de natuurlijke balans verstoort', zo licht André Kuipers toe. 

Ontdekkingsreis

Ruimteschip Aarde kijkt vanuit die blik op positieve wijze naar manieren om het leven op aarde voor iedereen te verbeteren, door middel van inspirerende verhalen van mens en dier in onder andere techniek, natuurbeheer, levenswijzen en klimaatbeheersing. Van studenten die een waterstofboot bouwen tot aan bierbrouwende monniken.

Experts

André Kuipers’ kennis van de ruimte, de aarde én Nederland wordt aangevuld door kenners op de grond, elk op hun eigen vakgebied. Zo maken onder meer meteoroloog Amara Onwuka, bioloog Auke-Jan Hiemstra, boswachter Tim Hogenbosch en antropoloog Roanne van Voorst hun opwachting in de documentaireserie.

Via hen belandt de kijker in de indrukwekkende en ontroerende wereld van dieren, schimmels, planten en mensen, die samen het verhaal vertellen over ons unieke ecosysteem. 

Postcodetool

Speciaal voor Ruimteschip Aarde is een innovatieve online tool ontwikkeld waarmee satellietdata wordt gekoppeld aan postcodes. Zo is het mogelijk om per thema in te zoomen vanuit de ruimte tot in je eigen achtertuin. Op deze manier kun je ontdekken hoeveel sterren er vanaf jouw woning te zien zijn, of je in de toekomst droge voeten houdt en hoe het staat met de luchtvervuiling in jouw buurt. 

Ruimteschip Aarde is vanaf woensdag 22 februari wekelijks te zien om 20:30 uur bij KRO-NCRV op NPO 1 en NPO Start