In aflevering vier van Onze boerderij: en nu zelf kweekt Yvon Jaspers haar eerste sperziebonen. Een veelzijdige groente waar je alle kanten mee op kan. Daarnaast ook nog een gezonde keuze, want sperziebonen bevatten veel vezels en voedingsstoffen. Benieuwd wat je er allemaal mee kan? De BinnensteBuiten chefs delen een paar recepten met je, zodat je vanaf nu je eigen boontjes kan doppen.  

Bekijk Onze boerderij: en nu zelf aflevering 4

Boer Bastiaan komt Yvon helpen met het poten van de aardappels. Thuis plant hij tientallen hectares machinaal, maar Bastiaan laat zien dat hij het handwerk nog niet verleerd is.

 

yvon op ladder

Rendang met boemboe en pittige sperziebonen

Sharon duikt in de Indonesische keuken en maakt een klassieker: rendang geserveerd met koenjitrijst en pittige sperzieboontjes. 

Rendang

Seitan met bulgur & balsamico sperziebonen

Sharon maakt een vegan maaltijd: zelfgemaakte seitan met bulgur en balsamico-sperziebonen. 

Seitan met bulgur & balsamico sperziebonen

Gemarineerde rettich en boontjessalade met gekonfijte citroen

Nadia maakt een simpele frisse salade met sperziebonen en citroen.

Gemarineerde rettich en boontjessalade met gekonfijte citroen

Indonesische sajoer tahoe met rijst en telor ketjap

Chef-kok Ramon Brugman maakt in de week zonder vlees een vegetarisch Indonesisch groentegerecht: Sajoer tahoe met telor ketjap. 

Indonesische sajoer tahoe met rijst en telor ketjap

Waarom zijn sperziebonen zo gezond? 

Peulvruchten zijn met recht echte krachtpatsers in je maaltijd. Ze leveren veel eiwitten en afhankelijk van de soort ook nog eens vitamine B1 en ijzer. En soorten, die zijn er een hoop. Interessant: de groene peulvruchten - sperziebonen, sugar snaps, doperwten, peultjes, snijbonen, haricots verts en kouseband - worden als groente bestempeld.

 

*In het artikel houden we de informatie van het Voedingscentrum aan.

Honger gekregen?

Schrijf je in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief en ontvang exclusieve recepten in je inbox!

Ramon en Yvon