De lente is begonnen! Tijd om je huis eens goed onder handen te nemen. Dat hoeft zeker niet allemaal in één keer. We geven je tips om dit per ruimte of kast aan te pakken. Vandaag: je keukenkastje of je voorraadkast. 

Wie kent het niet? Thuiskomen met een pak pasta, terwijl je nog twee halve pakjes thuis had liggen. Met dit stappenplan en deze tips heb jij straks weer een overzichtelijk kastje met eten en weet je precies wat je in huis hebt, zodat je geld bespaart. Misschien nog wel belangrijker: je draagt je steentje bij aan een betere wereld.

Wist je dat...

…we in Nederland gemiddeld 34 kilo voedsel per persoon per jaar verspillen? Voor alle huishoudens in Nederland samen is dat 590 miljoen kilo goed voedsel.

Bron: Milieu Centraal

Zo pak je ’t aan!

  • Stap 1: Haal alles uit de kast en leg het op tafel of op het aanrecht. Zo zie je precies wat je allemaal hebt.

     
  • Stap 2: Heb je nog lege opbergbakken- of manden in huis? Label ze! Je kunt natuurlijk ook gewoon een stickertje op de plank plakken. Zo weet je straks precies waar de kruiden, groenten en aardappelen liggen.

     
  • Stap 3: Begin met sorteren. De pasta bij de pasta, de rijst bij de rijst. Controleer ook meteen de houdbaarheidsdatum. Leg spullen die oud of bijna over datum zijn even apart. 

     
  • Stap 4: Maak je keukenkastje schoon. Zo doe je dat zo groen mogelijk

     
  • Stap 5: Stop de gesorteerde spullen in de bakken of op de gelabelde planken. Zet de spullen die je dagelijks nodig hebt op ooghoogte of op een andere makkelijk bereikbare plek. Als je alles makkelijk kunt zien en weet wat je in huis hebt, zal je minder snel een nieuw product kopen.

Is iets écht niet meer te gebruiken? Gooi het dan op de juiste manier weg. Karton bij het oud papier, glas in de glasbak… Twijfel je? Dan kun je hier altijd het product intypen. De website vertelt je dan precies waar je het weg moet gooien.

Drie tips van Marieke Eyskoot

Marieke geeft drie tips voor een zo 'groen' mogelijk keukenkastje.

  • Tip 1: Zet de producten met een houdbaarheidsdatum goed in het zicht, zodat ze niet achter in je voorraadkast verdwijnen. Check regelmatig hoe het ervoor staat, en eet eens een hele week zoveel mogelijk met alleen wat jullie in de keukenkastjes hebben. Dat ruimt lekker op!

     
  • Tip 2: Kijk even naar de houdbaarheidsdatum, maar trek je er ook weer niet te veel van aan. Ruik eraan, bekijk het, en als het eetbaar overkomt, is het dat waarschijnlijk ook. Het is iets dat op de verpakking moet, maar helemaal afhangt van je eigen gezonde verstand. Deze deadlines worden volgens het Voedingscentrum vaak veel te kort gesteld of zijn zelfs overbodig, zoals bij bijvoorbeeld pasta, rijst en meel. Er wordt veel te veel onnodig weggegooid door die verplichte datum, die er juist voor zorgt dat je snel weer iets nieuws zou gaan kopen. Zonde.

     
  • Tip 3: In het kader van weggooien voorkomen: pak in de winkel eens het voorste pak uit het (koel)vak. Op een of andere manier willen we altijd de melk of plantaardige yoghurt die achteraan staat. Dat is het pak dat nog het langste meegaat. Maar wie heeft er melk of yoghurt nodig die drie weken houdbaar is? Er gaan maar een paar glazen of bakjes uit een pak, dus je doet er maar een paar dagen mee. Als niemand het voorste item neemt gaat het in de vuilnisbak. Kies hem juist wel: het is makkelijker dan achterin het koude schap duiken en je maakt meteen impact.

Meer groene inspiratie?

Morgen kan groener. Daarom laten we met programma’s, initiatieven en artikelen zien hoe bijzonder de natuur om ons heen is. 

Badkamer met planten

Alles weten over de herkomst van je eten, groene keuzes en recepten?

Schrijf je dan in voor de Groener eten & leven nieuwsbrief!

Keuringsdienst van Waarde - team