De mentale gezondheid van jongeren in Nederland verslechtert. In dossier Druk! spreken we hier uitgebreid over met jongeren en deskundigen. Vanaf zondag 16 juni besteden we in alle journalistieke programmering aandacht aan dit onderwerp.

Druk! staat vanaf 16 juni een week lang in het teken van hoe je beter kunt luisteren als ouder, vriend(in) of goede kennis. Vragen hoe iemand zich écht voelt helpt, maar hoe voer je dat gesprek zonder oordeel of (dwingend) advies te geven? Dat en meer bespreken we in bestaande en nieuwe online formats.

'Niet alleen geven we aandacht aan zo’n belangrijk onderwerp, we geven ook het perspectief om zelf te kunnen handelen'

Sandra Hilster, mediadirecteur KRO-NCRV

KRO-NCRV programmering rondom mentaal welzijn

Een overzicht van onze items rond het dossier Druk!:

 • Pointer checkt staat in het teken van eenzaamheid onder jongemannen. Is er sprake van een eenzaamheidsepidemie onder deze groep? Je ziet het vanaf zondag 16 juni 16.00 uur op het YouTube-kanaal van NPO 3.
   
 • Presentator Stijn van Vliet is de host van een bijzondere, interactieve TikTok liveshow, waarin hij samen met kijkers in gesprek gaat over mentale gezondheid. Dat doet hij met jongeren, upcoming artiesten en experts. De liveshow is op 17, 18 en 19 juni om 19.00 uur op de TikTok van KRO-NCRV.
Stijn van Vliet voor een blauwe achtergrond
 • De indringende documentaire Jongens zonder thuis volgt acht jongens die wonen in de kleinschalige instelling Wonen Met Kansen. In de documentaire reageren de jongens op een reeks steekwoorden waar ze vrij op associëren. Simpele woorden als thuis, moeder, toekomst en angst maken heftige emoties en herinneringen los. De documentaire is te zien op donderdag 20 juni om, 22.20 uur op NPO 2.
   
 • In Spot On zie je een persoonlijk gesprek met Manizha, die binnen haar familie te maken heeft gehad met pestgedrag. Openlijk vertelt ze over de druk om te voldoen aan het plaatje van haar familie waar ze nooit in zou passen. De aflevering zie je vanaf donderdag 20 juni 16.00 uur op het YouTube-kanaal van Spot On.
   
 • Live vanuit het Astrum College in Velp gaat presentator Roos Abelman in Spraakmakers in gesprek met studenten, docenten en experts. Hoe vaak krijg je als docent te maken met de mentale problemen van je leerlingen en hoe ga je daar mee om? De locatie-uitzending hoor je maandag 17 juni vanaf 10.30 uur op NPO Radio 1.
Een vrouw in een blauw pak voor een roze achtergrond
 • Brandpunt+ onderzoekt in een praktische online gids hoe je als millennial het gesprek over mentale gezondheid voert met een ‘boomer’. Ook spreekt Brandpunt+ met jongeren die zich apathisch voelen in een wereld vol grote problemen. Beide items zie je vanaf dinsdag 18 juni 12.00 uur op NPO3.nl
   
 • Op het online platform Best Bites praten jongeren openlijk over de ‘mentale shit’ waar ze mee te mee te maken hebben gehad en hoe ze deze (letterlijk) achter zich laten. Vanaf vrijdag 21 juni wekelijks te zien op TikTok.

Naar dossier Druk!

De Checkers tool

'Zeggen dat het niet zo goed gaat, is voor veel jongeren lastig,' vertelt Frederieke Vriends, directeur van onze kennispartner MIND Us en ontwikkelaar van De Checkers tool. 'Dat horen we terug in gesprekken die we voeren met jongeren. Het zou fijn zijn als een ander eens aan hen vraagt hoe het écht gaat. Om die ander meer kennis en vertrouwen te geven bij het voeren van zo’n gesprek, hebben we De Checkers ontwikkeld.' 

De Checkers tool

Hoe help je iemand die niet lekker in zijn vel zit?

De Checkers tool

https://kro-ncrv.nl/druk-checkers-tool

Perspectief bieden

Mediadirecteur Sandra Hilster: 'Onder de overkoepelende titel Druk! laten we, samen met onze maatschappelijke partners, zien hoe het is gesteld met de mentale gezondheid van jongeren. We kijken naar waar het mis gaat in de samenleving, maar we laten ook zien hoe we met elkaar deze en toekomstige generaties kunnen helpen.

Wij bieden op onze eigen website toegang tot de online tool De Checkers en dit vormt direct een handig hulpmiddel voor een goed gesprek. Dit past goed bij ons als maatschappelijk mediabedrijf want niet alleen geven we aandacht aan zo’n belangrijk onderwerp, we geven ons publiek ook het perspectief om zelf te kunnen handelen.' 

Op de hoogte blijven van programma's en nieuws van KRO-NCRV?

Schrijf je dan in voor de KRO-NCRV nieuwsbrief!

Yvon Jaspers en Tim Hogenbosch - Foto Janita Sassen