Oatly, Sprout, Alpro... plantaardige melk is booming, maar ook erg duur. Gelukkig is er een makkelijke oplossing: maak het zelf! Wij delen 3 super simpele recepten voor havermelk, amandelmelk en rijstmelk. Heb je een paar minuten? Het duurt niet lang.
Recept voor havermelk
Zelf havermelk maken is minder werk dan naar de supermarkt gaan om het te kopen. Met maar 2 ingrediënten en een paar minuten van je tijd, zet je binnen een mum van tijd een fles verse vegan melk in je koelkast.
Ingrediënten voor +/- 1 liter
-
1 kop havermout (100 gram)
-
1 liter water
Zo maak je het
-
Mix de havermout met het water (en eventuele smaakjes) in een blender of keukenmachine fijn.
-
Haal het mengsel door een zeef, kaasdoek, schone panty of een fijne theedoek. Doe dit eventueel 2 keer voor een gladdere melk. Wring vervolgens al het vocht uit het doek.
-
Je bewaart de havermelk ongeveer 3-4 dagen in de koelkast. Schud goed voor gebruik.
Recept voor amandelmelk
Voor deze vegan melk heb je alleen maar ongebrande, ongezouten amandelen en water nodig. Het duurt iets langer, maar is rijk van smaak en iets romiger dan havermelk.
Ingrediënten voor +/- 1 liter
-
200 gr amandelen
-
1 liter water
Zo maak je het
-
Laat de amandelen een nachtje weken in water. Hierdoor worden ze zacht.
-
Giet de amandelen af en spoel ze af.
-
Doe de geweekte amandelen samen met 1 liter water in een blender of keukenmachine. Mix het geheel ongeveer 3 minuten.
-
Haal het mengsel door een zeef, kaasdoek, schone panty of een fijne theedoek.
-
Bewaar de pulp, hier kun je bijvoorbeeld granola van maken.
-
Je bewaart de amandelmelk ongeveer 3-4 dagen in de koelkast. Schud goed voor gebruik.
Recept voor rijstmelk
Zelfgemaakte rijstmelk is misschien wel het goedkoopste alternatief voor melk. Deze rijstdrank is van nature zoet en daarom heerlijk om gewoon zo te drinken. De melk is wat minder vol dan bijvoorbeeld amandelmelk, maar zeker niet minder lekker.
Ingrediënten voor +/- 1 liter
-
200 g rijst
-
1 l water
Zo maak je het
-
Breng 600 milliliter water aan de kook, voeg 200 gram rijst toe en draai het vuur lager. Kook tot het water is verdampt en de rijst zacht is.
-
Doe de gekookte rijst, eventuele smaakmakers en 400 milliliter water in een blender of keukenmachine en mix.
-
Haal het mengsel door een zeef, kaasdoek, schone panty of een fijne theedoek.
-
Bewaar de rijstmelk ongeveer 3-4 dagen bewaren in de koelkast. Schud goed voor gebruik.
Smaakmakers
Hou je ervan als melk iets zoeter is? De opties zijn eindeloos. Voeg naar smaak één van onderstaande ingrediënten toe in de blender.
-
Vanillearoma
-
kaneel
-
zout
-
dadels
-
ahorn- of agavesiroop of honing